Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

Uzmi racun i pobedi!

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Registar investitora

Citaj
''Riznica našeg pamćenja'', povodom 70 godina od osnivanja Istorijskog arhiva

14.07.2017


Povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja Istorijskog arhiva (1947–2017) večeras je na Trgu slobode otvorena izložba pod nazivom “Riznica našeg pamćenja”, a u sklopu koje je, na 15 panoa predstavljen deo bogatog dokumentarnog nasleđa koje se čuva u depoima arhiva - stare povelje, mape i planovi, plakati, diplome, novine, fotografije i razglednice, kao i hronologija arhivske ustanove u Zrenjaninu, njena biblioteka, izdavačka i izložbena delatnost.
 
 
 
 
Autor ove izložbe, koja će biti dostupna javnosti tokom jula i avgusta, je arhivist Filip Krčmar, a dizajn postavke uradila je Danka Ječmenica. Izložbu realizuje Istorijski arhiv Zrenjanin uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina. 
 
Izložbu je otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac koji je izrazio zadovoljstvo što Arhiv obeležava ovako značajan jubilej, ali i da zahvali i čestita svim koji su doprineli njegovom razvoju - zaposlenim, članovima upravnih i nadzornih odbora.
- Kada govorimo o sedamdeset godina Arhiva, nije reč samo o tolikom broju godina, već je to mnogo više, jer, građa koju poseduje datira od mnogo ranije. Mogu da kažem da imamo sreću što u arhivu imamo knjigu iz 1573. godine, a da nije bilo onog velikog požara, možda bismo imali i više i starijih dokumenata. Arhivska građa je nešto čime se danas ponosimo - rekao je Santovac. 
 
 
 
 
Govoreći o izložbi, autor Filip Krčmar, rekao je da ona predstavlja svojevrsnu “imovinsku kartu” Arhiva i šta je ono što je najvrednije i što poseduje.
- Ova izložba je samo delić bogatstva koje se čuva u našim depoima - rekao je on i napomenuo da postoji veliki broj razloga i motiva zbog kojih ljudi dolaze u Arhiv.
- Dolaze da istražuju ili porodično stablo, da pišu naučne radove, seminarske radove, ali i kako bi ostvarili svoja prava na penziju ili da regulišu radni staž i slično, dakle, zaista postoji dosta toga kod nas u Arhivu što privlači ljude da dođu - kazao je on.    
 
 
 
Istorijski arhiv Zrenjanin počeo je sa radom 1. avgusta 1947. godine, na osnovu Rešenja Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine donetog dve nedelje ranije (16. jula), kojim je Timotej Tima Rajić postavljen za rukovodioca ondašnjeg Zrenjaninskog područja. 
Arhiv se u početku nalazio u prostorijama Gradskog muzeja u tzv. Jankovićevoj kući pored Velikog mosta, da bi u zimu 1951/1952. bio preseljen u levo krilo zgrade Narodnog odbora opštine Zrenjanin, sada Gradske kuće, gde se i danas nalazi.
 
 
 
U sklopu obeležavanja 70. godišnjice Istorijskog arhiva, zahvaljujući sredstvima dobijenih na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predviđen je  ciklus programskih aktivnosti koji obuhvata dve izložbe i publikovanje reprezentativne monografije („spomenice”) o Arhivu. Izložba “Riznica našeg pamćenja” koja je otvorena večeras prva je u nizu tih aktivnosti, dok je realizacija preostale dve predviđena do kraja ove godine. 
 
 
 
Arhiv je pre 10 godina proslavio svoj 60. rođendan otvaranjem Izložbenog salona u ulici Narodnog fronta 5 (prekoputa „Partizana”), a tom prilikom je štampana i prva sveska "Vodiča kroz arhivske fondove Istorijskog arhiva Zrenjanin". 
 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana