Održan 23. "Memorijal dr Radu Flora"

Tradicionalni međunarodni naučno kulturni skup - "Memorijal dr Radu Flora" održava se 23.  put u organizaciji Društva za rumunski jezik Vojvodine od 3.do 5. septembra u Banatskom Novom Selu, Vršcu i Zrenjaninu. Memorijal je posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora Dr Radu Flora (1922-1995), našeg sugrađanina. 
 
 
Manifestacija se završava danas 5. septembra na dan rođenja naučnika organizovanjem centralne manifestacije "Memorijala" i Međunarodnog simpozijuma u Zrenjaninu, gde je Flora živeo.
Tim povodom, u sali Gradskog veća, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev primio je delegaciju organizatora memorijala i gostiju iz Rumunije i Srbije, među kojima su bili Lućijan Marina, predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine, Elena Đorđeta Santamarija, univerzitetski profesor u Španiji i Americi, a koja vodi poreklo iz Rumunije i Mirča Bota, član Gradskog veća iz Opštine Đirok, kraj Temišvara.
 
  
 
Cveće su na spomen-bistu položili akademski slikar Viorel Flora, sin profesora Radu Flora, Lućijan Marina, kao i Ljubomir Stanisavljev i član Gradskog veća Dušan Radišić. 
Stanisavljev je istakao da je 23. po redu naučni skup od izuetnog značaja ne samo za rumunsku nacionalnu zajednicu, već i za Grad Zrenjanin.
 
 
- Zadovoljstvo je razgovarati o liku i delu Radu Flore. Mi kao Grad želimo da ga ne zaboravimo, i da svi naredni skupovi budu još bolji. Dok postoje veliki ljudi, kao što je to bio Flora, ali i ljudi poput današnjih gostiju, nikakvih prpreka za to neće biti. Naravno, naša je dužnost, ali želja i čast da negujemo lik i delo ne samo Flore, već i drugih koji su svojim delima to zaslužili i ostavili iza sebe velika dela - rekao je Stanisavljev.
Lućijan Marina je podsetio da je Radu Flora doktorsku disertaciju stekao je na temu "Rumunski banatski govori u svetlu lingvističke geografije" i da se bavio izučavanjem dijalektologije, istorije, književnosti i literarnog folklora banatskih Rumuna. 
 
 
 
Marina je rekao i da Memorijal svake godine okuplja veći broj naučnih i radnika u kulturi, koji evociraju uspomene na život i delo dr Radu Flore.  
- Mi nastavljamo tamo gde je on stao, kao što znate profesor Radu Flora je bio i autor udžbenika, najvećih broj rumunskih romana i antologija je on pisao, a pisao je rumunsko - srpski rečnik, naravno nastavljamo prikupljanje podataka o Rumunima sa ovih prostora, sa srpsko - rumunskim odnosima, manifestacijama, književnim večerima i kolonijama, pa čak i na simpozijumima koje organizujemo svi podaci o Rumunima se na Memorijalu prikazuju i sakupljaju za buduću monografiju o Rumunima, ali i o njihovoj saradnji sa Srbima - rekao je Lućijan Marina.
 
 
Nakon prijema položeni su venci pred spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku, a trodnevni Memorijal okončan je otvaranjem likovne izložbe i održavanjem stručnog međunarodnog simpozijuma u Svečanoj sali Vojvođanske banke.