Osmi rođendan Kancelarije za mlade grada Zrenjanina

Svečanim skupom u Gradskoj kući Kancelarija za mlade grada Zrenjanina obeležila je osmu godišnjicu od osnivanja. U slavljeničkoj atmosferi akcenat je dat na aktivnostima Kancelarije u protekloj godini, kojih je bilo u značajnom broju, a nisu zaboravljeni ni svi saradnici Kancelarije, i njima su uručene posebne zahvalnice.
 
 
U ime lokalne samouprave  prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika David Dimkić, koji je saradnju Grada Zrenjanina i Kancelarije za  mlade u 2015. godini  ocenio kao veoma uspešnu. 
- Zahvaljujući ovoj mladosti, realizovano je puno projekata u proteklom periodu, a posebno bih istakao njihovo angažovanje u kreiranju budžeta za ovu godinu, odnosno u projektu participativnog budžetiranja. Dosta su nam pomogli, na tome im zahvaljujem, i očekujem da naredne godine budu još bolji – rekao je Dimkić.
 
 
Predstavnici Kancelarije za mlade istakli su da su od Gradske uprave i gradonačelnika dobili veliku podršku za svoje aktivnosti i da je prethodna godina bila jedna od najuspešnijih u njihovom dosadašnjem radu. Saradnik Kancelarije Goran Tomić pomenuo je neke od realizovanih projekata:
- Uspostavili smo partnerstvo i saradnju s više kancelarija za mlade u našoj zemlji, učestvovali smo u promociji i realizaciji zimskog i letnjeg turnira u malom fudbalu u našem gradu, pružali smo podršku u radu manjinskim omladinskim grupama, NVO sektoru, đačkim parlamentima, organizacijama mladih, neformalnim grupama. Uradili smo mnogo na omasovljenju i prepoznatljivosti Kancelarije za mlade, što se najbolje moglo videti tokom velikih akcija – naveo je Tomić.
 
 
Kao najznačajnije aktivnosti pomenuo je edukaciju srednjoškolaca za pisanje projekata, edukaciju o berzanskom poslovanju, časove engleskog i grčkog jezika.
- Organizovali smo impresivan Dan mladih, sa bogatim sadržajem i centralnim događajem – pokaznom vežbom Žandarmerije, a manifestaciju je ispratilo više hiljada naših sugrađana. Zajedno s Policijskom upravom Zrenjanin nastavili smo da ukazujemo mladim ljudima koliko je važno biti obazriv u saobraćaju, kroz realizaciju projekata "Zaštiti sebe i druge – poštuj propise" i "Nula odsto alkohola – sto odsto zabave" kojima je edukovano više od hiljadu srednjoškolaca. Kroz rad volontera i logistike pomogli smo organizaciju najznačajnijih gradskih manifestacija. Organizovali smo i posetu Narodnoj skupštini Republike Srbije, a saradnici Kancelarije imali su priliku i da se sastanu s ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, državnim sekretarom Borovčaninom, kao i da više puta posete to ministarstvo. Smatramo da nam je time ukazana posebna čast – zaključio je Goran Tomić.
 
 
Koordinator Kancelarije Ivan Mikalački takođe je pozitivno ocenio rad u protekloj godini:
- Najmasovnije do sada obeležili smo Dan mladih, 12. avgust, prvim skupom u centru grada nakon renoviranja Trga slobode, ostvarili smo saradnju s raznim institucijama na lokalnom i državnom nivou, ponosni smo i na osnaživanje učeničkog i omladinskog parlamentarizma. Nadam se da će naredna godina biti još uspešnija u radu – istakao je Mikalački i kao prvu narednu aktivnost Kancelarije najavio sednicu Unije učeničkih parlamenata na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo te organizacije.
 
 
Svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće  prisustvovali su predstavnici Nacionalne asocijacije za mlade, Policijske uprave, Vatrogasno-spasličakog bataljona, Organizacije Crvenog krsta, Kulturnog centra Zrenjanina, Savremene galerije UK Ečka, Sportskog saveza grada Zrenjanina, učenici i profesori zrenjaninskih srednjih škola, predstavnici NVO sektora, kao i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Darko Bađok.