Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih u Zrenjaninu obeležava 73 godine od osnivanja

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih u Zrenjaninu osnovana je 4. aprila 1948. godine, kao prva takva organizacija na teritoriji Vojvodine. Danas spada među najaktivnije na teritoriji Srbije, a od strane krovne organizacije, Saveza slepih Srbije, pre nekoliko godina označena je kao jedna od devet lokalnih samouprava na nivou države koje su dale značajan doprinos razvoju i koje brinu o slepim i slabovidim licima. 
 
Povodom jubileja, danas je zamenik gradonačelnik Zrenjanina Saša Santovac organizovao prijem za predsednika i sekretara zrenjaninske organizacije Atilu Križika i Radmilu Marinković, kao i predsednika Saveza slepih Vojvodine i potpredsednika Saveza slepih Srbije Velibora Pilića. Osim upućenih čestitki za godišnjicu, zamenik gradonačelnika i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić razgovarali su s gostima o aktuelnom trenutku organizacije slepih i slabovidih, naporima na poboljšanju položaja njenih članova i saradnji u predstojećem periodu. Zameniku su uručeni i prigodni pokloni - ručni rad članova zrenjaninske organizacije, kao i knjiga objavljena povodom 70 godina Saveza slepih Vojvodine - "Upoznajmo se, razumimo se", autora Velibora Pilića.
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je značaj postojanja i rada zrenjaninske organizacije i visoko mesto koje zauzima među 13 lokalnih organizacija u Vojvodini i 45 na teritoriji Srbije. Naglasio je da je Grad Zrenjanin uvek tu da sasluša njene predstavnike i pomogne organizaciji u radu.
- Razumemo njihove potrebe i način na koji treba da funkcionišu, posebno je to bilo izraženo tokom prošle godine, u vreme pandemije, kada smo smogli snage da im pomognemo, i njima i sličnim organizacijama. Shvatamo da bez podrške grada oni ne mogu da funkcionišu i dogovorili smo se da tako bude i u ovoj godini. Pomagali smo ranijih godina izdavanje zvučnih knjiga, u saradnji s našom gradskom bibliotekom, učestvovali u raznim akcijama, a jedna od zapaženih bila je pre dve godine, na ovaj dan, kada smo šetali zajedno od njihovog sedišta do Gradske kuće i sagledali s kakvim se problemima oni na tom putu svakodnevno susreću - kazao je Santovac i posebno apelovao na sve naše sugrađane da bicikl, motor, automobil ne parkiraju na pešačkoj stazi.
- Time ugrožavaju i bezbednost i mogućnost kretanja slepih i slabovidih lica. Ne kažem da to neko radi namerno, ali takvim potezima nekom se umnogome otežava kretanje. Moramo razmišljati o svima, i ako svi budemo odgovorni, svima će nam biti lakše da funkcionišemo i da živimo - naglasio je zamenik Santovac.
 
 
 
 
Još je pomenuo da je proteklih godina dosta toga urađeno na postavljanju zvučnih semafora, obaranju ivičnjaka, da se svakom novom rekonstrukcijom ili projektom nekog javnog objekta moraju ispoštovati uslovi pristupačnosti za sva lica.
- Da li smo uradili dovoljno - jesmo, da li smo mogli više - mogli smo, treba da radimo više i tako ćemo razmišljati i u narednom periodu - zaključio je Saša Santovac. 
 
Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu Atila Križik izneo je podatke o brojnosti članstva, navodeći da organizacija ima 328 registrovanih članova, starosti od dve do preko devedeset godina i da deluje u Gradu Zrenjaninu i svim opštinama srednjobanatskog regiona. Ističe odličnu saradnju s Gradom Zrenjaninom. 
- Lokalna samouprava i Odeljenje društvenih delatnosti u svakom trenutku nam izlaze u susret i pomažu organizaciju, i za ovih 73 godine ona ni u jednom trenutku nije prestajala s radom. Grad najviše pomaže organizaciji time što joj omogućava da postoji i funkcioniše, a mi preko nje možemo da ostvarimo svoja prava. Takođe, kada ukažemo na neki problem koji se tiče fizičkih barijera, reaguje se u skladu s mogućnostima. Tokom poslednjih godinu dana, pandemija je uslovila da se smanji obim naših aktivnosti, manji je i priliv sredstava i morali smo da odložimo mnoge programe, uključujući i okupljanje naših članova povodom ove godišnjice, kakvo organizujemo svake godine u prostorijama organizacije - rekao je Križik.   
 
 
 
 
Predsednik Saveza slepih Vojvodine i potpredsednik Saveza slepih Srbije Velibor Pilić naveo je da na teritoriji Vojvodine ima oko 3400 slepih i slabovidih lica. Kao najveći problem naveo je teškoće u zapošljavanju ovih lica. 
- Nekada su slepe osobe u ogromnom procentu bile zaposlene, međutim, privatizacijom u poslednjih dvadesetak godina, poslodavci radije plaćaju kazne, koje nisu velike, za nepoštovanje zakona nego što ga primenjuju i zapošljavaju osobe s invaliditetom. To je ogroman problem, a ostali su već navedeni, prisutni u svim sredinama i tiču se zvučnih semafora, taktilnih staza, nepropisnog parkiranja, i slično - istakao je Pilić nakon današnjeg razgovora u Gradskoj kući u Zrenjaninu. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5954/Prijem_slepih_i_slabovidih_0.jpg