Na gradskom kupalištu održana vežba pripadnika civilne zaštite “Peskara 2021” - prikazan deo operativnih sposobnosti i opreme

Vežba pripadnika civilne zaštite “Peskara 2021” održana je danas na zrenjaninskom kupalištu "Peskara".
 
“Peskara 2021” ima za cilj da kroz mere civilne zaštite predstavi ljudstvo, tehniku i organizacione sposobnosti jedinica civilne zaštite opšte namene grada Zrenjanina.
 
Vežba u suštini predstavlja deo preventivnih aktivnosti sa ciljem da jedinice civilne zaštite budu jedan uigran i jedinstven tim sa razrađenim sistemom komandovanja i da se edukacijom na ovaj način podigne svest o bitnosti civilne zaštite.
 
 
 
 
U prisustvu članova tima za kontrolu izvođenja vežbe, šefa tima, građana i medija, u složenoj taktičko – pokaznoj vežbi prikazana je tehnika gašenja požara, evakuacije ugroženih lica, uspostave komunalnog reda, davanja prve medicinske pomoći, zbrinjavanja evakuisanih lica, rada poverenika i jedinica civilne zaštite opšte namene, logističke podrške i sinhronizacije učesnika.
 
Komandir jednice civilne zaštite u Zrenjaninu Miroslav Sladojević zahvalio je svima koji su učestvovali u ovoj vežbi - jedinici civilne zaštite grada Zrenjanina, Vatrogasno - spasilačkom bataljonu, pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD), Crvenog krsta Zrenjanin, Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" i ustanove “Rezervati prirode”.
- Ova aktivnost realizovana je kao projektna aktivnost, a projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i vežba je trebala da prikaže zajedničko delovanje - rekao je Sladojević i naglasio da nije prvi put da se na istom lokalitetu i obimu održava ovakva vežba. 
- Ovim smo želeli da prikažemo deo sposobnosti i opreme koja je dobijena i koja se koristila tokom vežbe - rekao je Sladojević. 
 
Naveo je da jedinicu civilne zaštite čini 25 ljudi i podsetio da je Grad Zrenjanin potpisao ugovor sa DVD po kome oni takođe predstavljaju pripadnike civilne zaštite, a njih je oko 300.
 
 
 
 
Boris Vojinov, stručni saradnik Crvenog krsta Zrenjanin, rekao je da njihovi volonteri učestvuju u ovakvim i sličnim vežbama koje se organizuju i po nekoliko puta godišnje.
- Sada samo poziv dobili od jednice civilne zaštite i na njihov poziv došli smo kako bismo prikazali pravovremeno i pravilno pružanje prve pomoći. Crveni krst Zrenjanin trenutno broji oko šezdesetak aktivnih volontera koji deluju što na vežbama, što u redovnim aktivnostima Crvenog krsta, a tako i po pitanju imunizacije stanovnika - rekao je Vojinov. 
 
 
 
  
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura nedavno je istakao da je Grad Zrenjanin poslednjih godina unapredio sistem zaštite, da imamo najbolje organizovanu dobrovoljnu vatrogasnu službu u Srbiji, odlično opremljene i obučene ljude u Odeljenju za vanredne situacije pri Gradskoj upravi, civilnoj zaštiti i Crvenom krstu, kao i da su iz projekta prekogranične saradnje nabavljeni vredna oprema i sredstva za zaštitu i spasavanje, te da su sve to parametri koji nas svrstavaju među gradove koji shvataju i razumeju značaj preventivnog delovanja i pripremljenosti za reagovanje u kriznim situacijama.
 
Gradonačelnik je pohvalio učesnike na uspešno obavljenom zadatku i ukazao da je današnja vežba najbolja potvrda tih tvrdnji.  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5959/Vezba_vanrednesituacije_0.jpg