Jeftiniji i fiksni deo daljinskog grejanja

Gradsko veće Grada Zrenjanina dalo je na današnjoj sednici saglasnost Javnom komunalnom preduzeću “Gradska toplana" da cenu daljinskog grejanja, za fiksni deo, smanji za 6 odsto.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je podsetio da je nedavno i cena varijabilnog dela smanjena za gotovo 12 odsto i naveo da je cena daljinskog grejanja maksimalno prilagođena potrebama građana.
- Gledali smo da ne ugrozimo rad i funkcionisanje našeg javnog preduzeća i daljinskog grejanja u gradu, ali, zahvaljujući dobrom radu Gradske toplane, racionalizacijom i smanjenjem troškova, uspeli smo da snizimo i cenu fiksnog dela - rekao je on na konferenciji održanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, nakon sednice Gradskog veća.
 
 
Direktor "Gradske toplane" Aleksandar Starčević je rekao da je to preduzeće već duži vremenski period, podstaknuto i reakcijom dela građana, ali i gradskih čelnika, vršilo analizu, a ono što je bilo bitno, jeste analiza tokom prve godine primene tarifnog sistema.
- Imamo cenu koja se vodi iz dva dela, fiksnog i varijabilnog, kako bi se građanima omogućilo da fiksni deo plaćaju na 12 meseci, a Toplani da energiju koju troši u grejnoj sezoni plati kada se i potroši, budući da je glavno opterećenje rada Toplane bilo vezano za kamate prema dobavljaču, odnosno, prema "Srbijagasu" - rekao je Starčević.
 
Kako je naveo, to preduzeće izvršilo je bilans uspeha za delatnost preduzeća koje se bavi proizvodnjom i distribucijom toplotne energije i posmatrajući period od 1.januara do 1. avgusta ove godine.
- Uvideli smo da se neki troškovi koji ulaze u fiksni deo daljinskog grejanja mogu korigovati i pristupili smo tome - rekao je Starčević i dodao da je do sniženja cena najpre varijabilnog dela došlo usled promene cene gasa na svetskom tržištu, a da su na sadašnje sniženje fiksnog dela uticali i opsežni radovi na rekonstrukciji vrelovoda, smanjeni gubici, ali i smanjen broj zaposlenih, sa 135 koliko ih je bilo 2012. godine, na 123, koliko ih je sada zaposleno, ali i smanjenje troškova reprezentacije, kancelarijskog materijala i slično u tom preduzeću.
 
 
Na smanjenje cene, naveo je, uticala je povećana naplata dugovanja prema tom preduzeću.
- Fiksni deo će biti smanjen u iznosu od 6 odsto, što znači da će sa sadašnjih 31,67 dinara po kvadratnom metru iznositi 29,76 dinara, odnosno, preračunato na potrošače koji koriste instalisanu snagu 212,57 dinara po kilovatu instalisane snage mesečno - rekao je Starčević i kazao da će ukupna cena, gledano za sve potrošače u gradu Zrenjaninu, iznositi 84,6 dinara po metru kvadratnom, bez PDV.
 
Nove, niže cene primenjivaće se od 2. oktobra ove godine, a po rečima Starčevića, cena grejanja u gradu neće se sigurno menjati do kraja godine.
 
On je istakao da je efekta dalo i to što je Grad Zrenjanin prepoznao potrebu ulaganja u infrastrukturu i da je u poslednjih 5 godina uloženo oko 10 miliona evra u infrastrukturu, što sada i daje rezultate.
 
Gradonačelnik Janjić je rekao da su sve pripreme za početak grejne sezone urađene, od tehničkih, ali i onih koji se tiču cene.
 
 
On je ukazao da je prvim rebalansom gradskog budđeta opredeljeno 20 miliona dinara za energetsku efikasnost, program je u pripremi i naredne nedelje će javnosti biti saopšteno kako će ta sredstva biti utrošena.
- Želimo ta taj novac opredelimo za zamenu loše i dotrajale stolarije, ne samo u zgradama kolektivnog stanovanja, već i u kućama i naseljenim mestima. Ne vodimo računa samo građanima koji za zagrevanje koriste sistem daljinskog grejanja, već hoćemo da pomognemo ljudima koji se greju i na druge vidove grejanja - zaključio je gradonačelnik.
 
Inače, na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je i Program raspodele sredstava za delatnost primarne zdravstvene zaštite u 2015. godini.
 
Izvestilac po ovoj tački, pomoćnik gradonačelnika David Dimkić, rekao je da su Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu planirana sredstva za delatnost primarne zdravstvene zaštite za 2015. godinu u ukupnom iznosu od 12.000.000,00 dinara.
 
 
Od ukupno planiranih sredstava Zdravstvenoj ustanovi ''Dr Boško Vrebalov'' Zrenjanin raspoređuje se 1.920.000,00 dinara na ime nabavke mašina i opreme (dva ginekološka stola, setovi za reanimaciju, elektrokardiografe, aparate za merenje krvnog pritiska). Iznos od 1.880.000,00 dinara raspoređuje se Zdravstvenoj ustanovi ''Apoteka Zrenjanin'' za potrebe tekućih popravki i održavanja objekata (premeštanje apoteke ''1. maj'' u novi prostor u MZ ''Dolja - Crni šor'', proširenje apoteke ''Vladimir Rolović", rekonstrukcija prostora u zgradi MZ ''Taraš'' radi otvaranja apoteke u Tarašu, projektantske usluge za apoteku ''Vladimir Rolović'' i apoteku ''Taraš''.
 
Neraspoređena sredstva podrazumevaju sredstva koja su predviđena za utrošak u slučaju hitnosti, a neophodno ih je sprovesti tokom 2015. godine u okviru aktivnosti iz oblasti primarne zdravstvene zaštite.