Grad Zrenjanin izbušio bunare za navodnjavanje 400 hektara obradivih površina

Nakon prošlogodišnje akcije Grada Zrenjanina koja je naišla na odličnu reakciju među poljoprivrednim proizvođačima, u zrenjaninskom ataru završeno je bušenje 35 bunara, na imanjima poljoprivrednika koji su ispunili uslove javnog poziva - da su nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada kojima je agrarna proizvodnja jedina delatnost i koji do sada nisu koristili bespovratna podsticajna sredstva za istu namenu. Iz agrarnog budžeta Grada Zrenjanina za tu namenu izdvojen je 41 milion dinara. 
 
 
Bušenje bunara bio je prvi korak u realizaciji čitave aktivnosti, koja ima za cilj povećanje obradivih površina pod sistemima za navodnjavanje na području Grada Zrenjanina u plastenicima, staklenicima, voćnjacima, vinogradima, na polju i pašnjacima.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je danas ugovore sa 35 poljoprivrednika koji su dobili bunare, a koji su, na osnovu odredbi ugovora, u obavezi da u roku od godinu dana privedu bunar nameni, odnosno montiraju neophodnu opremu kojom će vodu iz bunara dopremati do svojih zasada. Janjić je istakao da je bušenje bunara jedna u nizu akcija kojima Grad Zrenjanin pospešuje razvoj agrara i poljoprivredne proizvodnje na svojoj teritoriji. 
 

- Na ideju o bušenju bunara došli smo u direktnom razgovoru s našim poljoprivrednicima, i ratarima i povrtarima, vinogradarima, voćarima, da to može biti neki “plus” od gradske uprave za pomoć poljoprivrednicima i videli smo da je to naišlo na dobar odjek među njima i na veliko interesovanje. Čekamo od njih još neke ideje, u kom pravcu dalje da razmišljamo, kako bi mogli i na neke druge načine da im pomognemo. Mi smo tu kako bismo im omogućili što lakšu poljoprivrednu proizvodnju, od koje ćemo svi imati koristi.
 
- Bunare smo uradili, a ovim ugovorima obavezujete se i vi, i mi, da u roku od godinu dana postavimo opremu kako bi mogli da navodnjavamo te površine na kojima su bunari - poručio je gradonačelnik poljoprivrednim proizvođačima i izrazio zadovoljstvo što Grad Zrenjanin može da za njih realizuje ovakvu vrstu pomoći.  
 
 
Šef odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj u Gradskoj upravi Zrenjanin, Stojan Kralj, podsetio je da je Grad Zrenjanin prošle godine raspisao javni poziv za bušenje bunara na teritoriji grada, na koji se javilo više od 60 poljoprivrednih proizvođača.
- Po tom javnom pozivu do sada je izbušeno 35 bunara, a u neko dogledno vreme očekujemo da se izbuši još 6-7 bunara i tada će ta kvota od 41 milion dinara, izdvojena po ovom javnom pozivu, biti ispunjena. Ovi bunari imaju kapacitet za navodnjavanje od 8-10 hektara obradivih površina, a zastupljeni su i ratari i povrtari i voćari, svi su imali mogućnost da pospeše svoju poljoprivrednu proizvodnju. Time je Grad Zrenjanin omogućio da se u narednih godinu navodnjava između 300 i 400 hektara obradivih površina - istakao je Stojan Kralj.