Ministar Mirjanić zatvorio u Zrenjaninu ''Dane Srpske u Srbiji''

Izvođenjem predstave „Otac i sin“, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića i sa Petrom Božovićem u glavnoj ulozi, sinoć su u Zrenjaninu zatvoreni „Dani Srpske u Srbiji“, manifestacija koja je, tokom sedam dana, organizovana u 15 gradova i opština Srbije. Tim povodom juče su u Zrenjaninu boravili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, dr Stevo Mirjanić i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović, za koje je gradonačelnik Čedomir Janjić, sa svojim saradnicima, priredio prijem u Gradskoj kući.
 
 
Tokom srdačnog razgovora obostrano je ocenjeno da je saradnja na nivou dve republike, kao i na nivou lokalnih samouprava, na visokom nivou, ali da treba težiti da ona bude još bolja i sadržajnija i tražiti za to mogućnosti. Ministar Mirjanić istakao je, nakon susreta s gradonačelnikom Zrenjanina, da je bilo reči o nekoliko interesantnih tema.
- „Načeli“ smo pitanje saradnje ovdašnjih preduzeća s preduzećima iz Republike Srpske, ali smo se brzo usaglasili oko toga, da je neophodno intenzivirati te razgovore i spojiti „aktere“ s jedne i druge strane da pokušaju naći zajednički interes u pogledu razvoja, pre svega, poljoprivrede, prehrambene industrije, ali i drugih privrednih delatnosti. Mene posebno zanima agrarni sektor, imajući u vidu šta Zrenjanin i okolina znače u razmerama razvoja poljoprivrede cele Srbije. Mislim da možemo sarađivati u oblasti prerade mesa, mleka, voća, povrća, u zemljišnoj politici, transfera znanja putem savetodavstva, u vodoprivrednim pitanjima. I Grad Zrenjanin i Republika Srpska sigurno imaju jedni drugima šta da ponude – kazao je Mirjanić.  
 
 
Govoreći u ime organizatora o manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je rekao da Predstavništvo ima zadatak da podstakne i unapredi saradnju između Srpske i Srbije, odnosno da da impuls jedinstvu i sabornosti srpskog naroda s obe strane Drine.
- Prezadovoljni smo ovogodišnjom manifestacijom i predstavljanjem Republike Srpske, koje je organizovano u 15 opština i gradova Srbije, a obuhvatilo je 23 programa u 42 izvođenja, a u četiri grada i opštine Predstavništvo je poklonilo bibliotekama po 500 knjiga. Ovde, u Zrenjaninu, izuzetno dobro smo dočekani, a gradonačelnik i njegovi saradnici bili su potpuno u funkciji onoga što smo mi želeli da realizujemo u okviru manifestacije. Iz tog razloga i opredelili smo se da „Dane Srpske u Srbiji“ svečano zatvorimo baš u Zrenjaninu – objasnio je Cicović. 
 
 
Gradonačelnik Janjić podseća na istorijske korene saradnje između Zrenjanina i okoline sa gradovima i naseljima u Republici Srpskoj i izražava zadovoljstvo što se manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ svečano zatvara u našem gradu.
- Grad Zrenjanin ima saradnju sa nekoliko gradova u Republici Srpskoj, Laktašima, Trebinjem, Bijeljinom, Milićima, Bilećom, a postoji saradnja i naših naseljenih mesta sa gradovima iz Republike Srpske, mnogo je naših sugrađana poreklom sa tih teritorija, tako da sve što se dešava ovih dana sigurno nije slučajno. Domaćin sam danas i ministru iz Republike Srpske i kako je i on sam pomenuo, postoji mnogo prostora za saradnju, pre svega u oblasti privrede. Dok se to ne desi u većem obimu, niko nas ne sprečava da sarađujemo u oblasti kulture ili sporta, jer tu nikakve granice ne postoje – istakao je Čedomir Janjić. 
 
 
 „Dani Srpske u Srbiji“ zatvorio je u sali zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ ministar Mirjanić, a prigodnim rečima publici su se obratili i Janjić i Cicović. Izvedena je potom i predstava „Otac i sin“, najavljena kao hit-predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske, rađena po tekstu Nebojše Romčevića „Dečja posla“, što je u potpunosti i opravdala i izmamila iskrene aplauze od brojne zrenjaninske publike.