Svečano otvoren pogon ''Tehnostruture''

U industrijskoj zoni “Jugoistok-Ečka” svečano je danas otvoren proizvodni pogon italijanske kompanije “Tehnostruture”. Svečanosti organizovanoj tim povodom prisustvovali su ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, predsednik italijanske regije Abruco, gradonačelnik grada Frankavila Al Mare Antonio Lućani, kao i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Pavle Počuč i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa svojim saradnicima i druge zvanice iz Italije i naše zemlje.

 

 

Tom prilikom, ambasador i gosti iz Italije izrekli su pohvale za rad gradonačelnika i lokalne administracije na čijem je čelu, i pozitivne utiske o radu italijanskih kompanija koje već posluju u našem gradu, a gradonačelnik Janjić i gradonačelnik grada  Frankavila Al Mare potpisali su i Sporazum o strateškoj saradnji ta dva grada. 

 

 

Ministar Knežević je rekao da je Zrenjanin prepoznat kao dobro mesto za investiranje, pogodno i podsticajno okruženje za započinjanje poslova, sa jednom od najboljih industrijskih zona na Balkanu. 

- Kada sam pre dvanaest godina stajao na istom ovom mestu i razmišljao na koji način da otvorimo vrata našeg grada investitorima, zamišljao sam upravo ovakvu sliku kakvu danas vidimo, otvaranje novih pogona, zadovoljne investitore, uposleno stanovništvo i bolji standard mojih sugrađana. To se i ostvarilo. Danas je Zrenjanin prepoznat kao dobro mesto za investiranje. Trinaest novih investitora u prošloj godini i pogoni “Tehnostruture”, i nisu oni jedini pozitivan efekat svih ovih naših projekata i aktivnosti. Grad je dobio na atraktivnosti, imamo sve više investitora i sve više zaposlenih, a ono što je važno jeste da je malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima data mogućnost saradnje sa investitorima. Oni na ovaj način mogu poslovati u industrijskim zonama i postati deo mreže dobavljača velikim investitorima i na taj način obezbediti nove poslove, proširiti proizvodnju, povećati svoje prihode i ostvariti napredak - rekao je Knežević.

 

 

On je uputio posebne pohvale Gradskoj upravi, od menadžmenta do svih zaposlenih, jer su, kako je naveo, znali da prepoznaju potrebe i napreduju iz dana u dan, skraćuju administrativne procedure i okrenu potrebama građana i privrede.

 

 

- Ministarstvo privrede podržava grad sa 2,9 miliona dinara kako bismo industrijsku zonu učinili još atraktivniju za investitore, a pored Zrenjanina još trideset opština i gradova dobija pomoć za opremanje industrijskih i poslovnih zona, razvoj saobraćajne i komunalne infrastrukture. Samo u ovoj godini obezbedili smo preko 500 miliona dinara opštinama, kako bi, kao naš Zrenjanin, spremno dočekale investitore - rekao je on.

 

 

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Janjić je rekao da je otvaranje ovog pogona veoma značajno ne samo za grad Zrenjanin, već i za Republiku Srbiju.

- Otvarajući proizvodne pogone trećeg velikog investitora iz Italije u našim zonama, u prilici smo da još jednom potvrdimo da je ova sredina poželjno mesto za investiranje i želimo da ostanemo među najboljima u Srbiji. Grad Zrenjanin je izašao i ovog puta u susret svim zahtevima i potrebama investitorima, jer smo svesni da profesionalnim odnosom i konstantnim angažovanjem možemo očekivati i otvaranje ovakvih i još mnogo drugih pogona - rekao je Janjić.

 

 

On je podsetio da su napori učinjeni na privlačenju investitora prepoznati i da je Zrenjanin za to dobio brojne nagrade od međunarodnih institucija i ocenjen kao grad sa najboljim uslovima za investiranje.

- Izuzetno mi je drago što je naša zona bogatija za savremeni proizvodni pogon čiji će kapaciteti biti usmereni, pre svega, ka izvozu. Mi nastavljamo naše aktivnosti na promovisanju Zrenjanina i sguran sam da ćemo u narednom periodu prisustvovati sličnim svečanostima - rekao je još gradonačelnik Janjić.  

Osnivač i direktor Tehnostruture Đuzepe Verna rekao je da je već petnaestak radnika obučeno u Italiji i da su izvršili odabir radnika koji će ovde raditi.

- Mi smo na taj način već započeli određene aktivnosti, ali prave aktivnosti počeće polako, jer, ovde treba završiti postrojenja i obuke, tako da nam za to treba još oko dva do tri meseca - rekao je Verna. 

 

 

Kako je naveo, namera je da u pogonima u Zrenjaninu bude zaposleno oko 70 radnika.

Proizvodni pogon italijanske kompanije “Tehnostruture” u industrijskoj zoni “Jugoistok-Ečka” u Zrenjaninu svečano je otvoren danas, a reč je o investiciji vrednoj 3,5 miliona evra. 

Kompanija “Tehnostruture” predstavlja deo grupacije "Edil stil" koja je lider u sektoru čeličnih konstrukcija na međunarodnom tržištu. U proizvodnom pogonu u Zrenjaninu, kako je ranije najavljeno, proizvodiće se elementi čeličnih konstrukcija za izgradnju mostova, aerodroma, stadiona, velikih tržnih centara i industrijskih objekata. Vrednost investicije je 3,5 miliona evra, a veći deo proizvodnje u Zrenjaninu biće namenjen inostranom tržištu. Investitor je već najavio i dalja ulaganja u našem gradu u iznosu od 6 miliona evra.

 

 

“Tehnostruture” je treća velika italijanska kompanija koja će poslovati u Zrenjaninu, uz “Pompeju - Modital” i “Fulgar”, koji su prisutni u zoni “Bagljaš”, odnosno “Jugozapad-Elemir”, od 2007. godine. 

Zanimljivo je da su gosti iz Italije u naš grad danas doputovali avionima i sleteli na zrenjaninski aerodrom, što je po rečima gradskih čelnika prvi korak i nagoveštaj dobrih vesti za Aerodrom Zrenjanin.