''Riznica Donjeg Potisja'' oživela danas izletište pored Tise

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić otvorio je danas, na izletištu pored Tise kod žabaljskog mosta, manifestaciju “Riznica Donjeg Potisja”, istakavši da Grad Zrenjanin i Udruženje “Lokalni edukativno ekološki izazov - LEEI” po treći put organizuju ovo lepo druženje na popularnom izletištu.
- U nazivu manifestacije je reč “riznica”, ali možemo da kažemo i da je ovaj deo potisja naše blago. Ovde smo na granici s Bačkom, mnogo je življe nego na suprotnoj obali i možemo na to da budemo ponosni. Došli su nam i dragi gosti iz Bačke, sa desne obale Tise, ali i iz Srema, i ovo je, za nas Banaćane, još jedna prilika da pokažemo kakvi smo domaćini i da prenesemo sugrađanima iz Zrenjanina koji danas nisu ovde, da dođu na Tisu, da uživaju pored reke, jer je ovde zaista lep ambijent - poručio je Radišić i dodao da je manifestacija “Riznica Donjeg Potisja” prilika i da se porazgovara s njenim učesnicima i čuju njihovi utisci.
 
 
 
- Raduje nas što su svi ovde dobro raspoloženi, druže se uz pesmu, spravljaju jedinstven paprikaš od tiskog soma i siguran sam da će ga, po završetku takmičenja, s uživanjem i probati. Ovde su i naši prijatelji iz udruženja paraplegičara, koji su i suorganizatori i aktivno se uključuju u mnoge manifestacije u gradu. Družimo se, ali i trudimo u lokalnoj samoupravi da što više razgovaramo s njima, razmenimo neke dobre ideje, kako bi im svakodnevnicu učinili što lakšom i obezbedili što bolje uslove za život i rad u Zrenjaninu. Pozvaćemo naše sugrađane i da im se pridruže u avgustu kada ovde budu organizovali njihovu regatu i da svi zajedno uživamo na Tisi - naveo je pomoćnik gradonačelnika.
 
 
 
 
Manifestacija “Riznica Donjeg Potisja” pokrenuta je s ciljem da promoviše reku Tisu, njene vrednosti i potencijale, i podstiče boravak naših sugrađana na njenim obalama. Inicirana je od strane zrenjaninskog Udruženja “Lokalni edukativno ekološki izazov - LEEI”, a organizovana uz pomoć Grada Zrenjanina, Ustanove “Rezervati prirode”, Mesne zajednice Aradac, Turističke organizacije grada Zrenjanina, Javnog preduzeća “Gradska stambena agencija” Zrenjanin i pokrovitelja, kompanije “Gomeks”.
 
 
 
 
Centralni deo manifestacije predstavljalo je pripremanje paprikaša od tiskog soma, a takmičilo se oko 30 ekipa. Uzorke je ocenjivao stručni žiri, a svi učesnici imali su na raspolaganju po dva kilograma ribe. U okviru programa postavljeni su i izlagački eko i etno štandovi, nastupali su tamburaši i popularne aradačke “Meškarke”, organizovana je i mala škola bućke - lova na soma. Vreme je poslužilo učesnike, iako je temperatura bila ispod proseka za sredinu jula, tako da će se druženje na obali Tise nastaviti do popodnevnih i večernjih sati.