Међуопштинска организација слепих и слабовидих у Зрењанину обележава 73 године од оснивања

Међуопштинска организација слепих и слабовидих у Зрењанину основана је 4. априла 1948. године, као прва таква организација на територији Војводине. Данас спада међу најактивније на територији Србије, а од стране кровне организације, Савеза слепих Србије, пре неколико година означена је као једна од девет локалних самоуправа на нивоу државе које су дале значајан допринос развоју и које брину о слепим и слабовидим лицима. 
 
Поводом јубилеја, данас је заменик градоначелник Зрењанина Саша Сантовац организовао пријем за председника и секретара зрењанинске организације Атилу Крижика и Радмилу Маринковић, као и председника Савеза слепих Војводине и потпредседника Савеза слепих Србије Велибора Пилића. Осим упућених честитки за годишњицу, заменик градоначелника и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић разговарали су с гостима о актуелном тренутку организације слепих и слабовидих, напорима на побољшању положаја њених чланова и сарадњи у предстојећем периоду. Заменику су уручени и пригодни поклони - ручни рад чланова зрењанинске организације, као и књига објављена поводом 70 година Савеза слепих Војводине - "Упознајмо се, разумимо се", аутора Велибора Пилића.
 
 
 
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је значај постојања и рада зрењанинске организације и високо место које заузима међу 13 локалних организација у Војводини и 45 на територији Србије. Нагласио је да је Град Зрењанин увек ту да саслуша њене представнике и помогне организацији у раду.
- Разумемо њихове потребе и начин на који треба да функционишу, посебно је то било изражено током прошле године, у време пандемије, када смо смогли снаге да им помогнемо, и њима и сличним организацијама. Схватамо да без подршке града они не могу да функционишу и договорили смо се да тако буде и у овој години. Помагали смо ранијих година издавање звучних књига, у сарадњи с нашом градском библиотеком, учествовали у разним акцијама, а једна од запажених била је пре две године, на овај дан, када смо шетали заједно од њиховог седишта до Градске куће и сагледали с каквим се проблемима они на том путу свакодневно сусрећу - казао је Сантовац и посебно апеловао на све наше суграђане да бицикл, мотор, аутомобил не паркирају на пешачкој стази.
- Тиме угрожавају и безбедност и могућност кретања слепих и слабовидих лица. Не кажем да то неко ради намерно, али таквим потезима неком се умногоме отежава кретање. Морамо размишљати о свима, и ако сви будемо одговорни, свима ће нам бити лакше да функционишемо и да живимо - нагласио је заменик Сантовац.
 
 
 
 
Још је поменуо да је протеклих година доста тога урађено на постављању звучних семафора, обарању ивичњака, да се сваком новом реконструкцијом или пројектом неког јавног објекта морају испоштовати услови приступачности за сва лица.
- Да ли смо урадили довољно - јесмо, да ли смо могли више - могли смо, треба да радимо више и тако ћемо размишљати и у наредном периоду - закључио је Саша Сантовац. 
 
Председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Зрењанину Атила Крижик изнео је податке о бројности чланства, наводећи да организација има 328 регистрованих чланова, старости од две до преко деведесет година и да делује у Граду Зрењанину и свим општинама средњобанатског региона. Истиче одличну сарадњу с Градом Зрењанином. 
- Локална самоуправа и Одељење друштвених делатности у сваком тренутку нам излазе у сусрет и помажу организацију, и за ових 73 године она ни у једном тренутку није престајала с радом. Град највише помаже организацији тиме што јој омогућава да постоји и функционише, а ми преко ње можемо да остваримо своја права. Такође, када укажемо на неки проблем који се тиче физичких баријера, реагује се у складу с могућностима. Током последњих годину дана, пандемија је условила да се смањи обим наших активности, мањи је и прилив средстава и морали смо да одложимо многе програме, укључујући и окупљање наших чланова поводом ове годишњице, какво организујемо сваке године у просторијама организације - рекао је Крижик.   
 
 
 
 
Председник Савеза слепих Војводине и потпредседник Савеза слепих Србије Велибор Пилић навео је да на територији Војводине има око 3400 слепих и слабовидих лица. Као највећи проблем навео је тешкоће у запошљавању ових лица. 
- Некада су слепе особе у огромном проценту биле запослене, међутим, приватизацијом у последњих двадесетак година, послодавци радије плаћају казне, које нису велике, за непоштовање закона него што га примењују и запошљавају особе с инвалидитетом. То је огроман проблем, а остали су већ наведени, присутни у свим срединама и тичу се звучних семафора, тактилних стаза, непрописног паркирања, и слично - истакао је Пилић након данашњег разговора у Градској кући у Зрењанину. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5954/Prijem_slepih_i_slabovidih_0.jpg