Зрењанин се припрема за Престоницу културе Србије 2025. – разрада, унапређивање и развој пројеката који ће бити представљени у титуларној години

Градоначелник Симо Салапура присуствовао је представљању визуелног идентитета и главних програмских целина пројекта „Зрењанин престоница културе Србије 2025. године“ које су у претходном периоду унапређивали чланови стручног и програмског тима.

 

 

 

Руководилац пројекта, Дарко Полић рекао је да је у претходном периоду Књига кандидатуре, којом је Зрењанин далеко надмашио остале кандидате,  била основна полазница за разраду и нову процену свих програма, односно сагледавање који пројекти недостају, а важни су за културне традиције Зрењанина и тежње савремене продукције.
Спровођење кандидатуре, односно припреме за 2025. годину, била је полазна тачка стручног и програмског тима пројекта, формираног марта ове године, који је до средине септембра радио на детаљној разради, унапређивању и развоју свих пријављених пројеката.

 

 

- Први принцип којим смо се у том раду водили јесте иновативност у свим пројектима и њиховим приказима базирани на новом приступу развоја пројекта, формирању иновативности и начинима и местом приказивања, излазимо из устаљених места институције, повезивање на националном и међународном нивоу. Други принцип био је рационалност која је кључна у планирању ресурса, људских, материјалних и креативних и других објава пројекта који морају бити у складу са расположивим средствима и начином приказивања . Такође, прецизност је веома важна не само у дефинисању програма активности, а четврти принцип којим ћемо се даље бавити биће „шта недостаје“ – објаснио је Полић.

 

 

Указао је и да су координатори сваког од програмских стубова – Локус, Амбасада културе, Архитопиа и Банатско изобиље, имали снаге да их трансформишу и прилагоде задатим принципима.
У наставку сви координатори програмских стубова представили су програме који ће бити реализовани у години титуле Зрењанин престоница Србије 2025. у периоду од марта 2025. до марта 2026. године.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7617/PRESTONICA_KULTURE_PREZENTACIJA_PROGRAMA_00.jpg