Gradonačelnik

GRADONAČELNIK ZRENJANINA 
 
Simo Salapura
 


Rođen 4. maja 1980. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu završio je u Žitištu, a srednju ekonomsku u Zrenjaninu. Diplomirao je na Sportskoj akademiji u Beogradu i stekao stručne nazive viši sportski trener i viši menadžer u sportu. Master i doktorske studije završio je na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu i stekao naučno zvanje doktor nauka u oblasti fizičkog vaspitanja, sporta i kineziterapije.

U periodu od 2004. do 2010. godine bio je zaposlen u Sportskom savezu opštine Žitište, karate klubu "Dijamant", a radio je i kao nacionalni trener kadetske, juniorske i seniorske selekcije Karate federacije Srbije i kao koordinator karate programa za osobe s posebnim potrebama. 

Od 2014. do 2017. godine vršio je funkciju generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina, a od 2017. godine funkciju pomoćnika gradonačelnika. Autor je i koautor više naučno-istraživačkih i stručnih radova i monografija iz oblasti sporta i dobitnik više nacionalnih i regionalnih priznanja, među kojima je Spartakova nagrada, priznanje za najuspešnijeg generalnog sekretara teritorijalnih sportskih saveza u izboru Sportskog svaeza Srbije, nagradu “Kapetan Miša Anastasijević” za afirmaciju sporta i Oktobarsku nagradu opštine Žitište. Nosilac je majstorskog karate zvanja - drugi dan i osvajač više nacionalnih i međunarodnih medalja kao sportista. 

Od 2007. godine učestvuje u kreiranju, sprovođenju i promociji programa rada s decom i osobama s invaliditetom. Dobrovoljni je davalac krvi 50 puta, oženjen, otac troje dece. Član je Srpske napredne stranke. 

Za gradonačelnika Zrenjanina prvi put je izabran 18. septembra 2020. godine.

Za gradonačelnika Zrenjanina u drugom mandatu izabran je 12. jula 2024. godine.


Ekspoze gradonačelnika, nakon izbora 12. jula 2024. godine
 
Poštovani odbornici, koleginice i kolege,
želim da Vam se zahvalim što ste me izabrali za gradonačelnika Zrenjanina. 
 
Pre svega zahvaljujem se građanima grada Zrenjanina i svih naseljenih mesta što su obavili svoju građansku dužnost i što su nam omogućili da danas konstituišemo gradsku Skupštinu. Na svima nama je da opravdamo njihovu veru u nas i da pošteno služimo našem Zrenjaninu. 
 
Ponovo stojim danas pred Vama, a 4 godine su iza nas. Podneli smo račun našim građanima za protekle 4 godine i oni su ocenili naš rad. Zadovoljan sam izborima i rezultatima istih. Na izborima, Srpska napredna stranka je postigla veliki uspeh zajedno sa svojim koalicionim partnerima. To nas obavezuje! 
 
Moja zahvalnost upućena je našim sugrađanima zbog toga što su uvažili uspehe koje smo postigli ali i zato što imaju strpljenja i razumevanja za ono što još nije završeno. 
 
Kratko bih se osvrnuo na projekte koje smo realizovali.
 
Zrenjanin ponovno postaje industrijski Grad kao nekada kada su se Zrenjaninci ponosili njegovom ekonomskom snagom. Velike investicije, izgradnja auto puta BG-ZR-NS obezbediće da Zrenjanin nastavi da živi, razvija se i napreduje. Najveća investicija u gradu, izgradnja fabrike pneumatika kineske kompanije Ling Long već daje rezultate. A šta ta investicija znači za nas?
 
Investirano je milijardu dolara u privredu Srbije i grada Zrenjanina, investicija koja će doneti milijardu dinara Gradu u naredne četri godine, a tu mislim i na budžet Grada. To je investicija koja je već sada omogućila posao za 1.000 radnika i stvorila egzistenciju za 1.000 porodica u našem Gradu i naseljenim mestima. 
 
To moramo da poštujemo kada govorimo ne samo o Ling Longu, nego i o svim i domaćim i stranim investitorima koji su odabrali Zrenjanin za mesto svog rada. Kao dobri domaćini, uvek ćemo učiniti sve da se osećaju dobrodošli da razvijaju svoje poslove u našem Gradu. 
 
Zatim, završen je 3. krak obilaznice oko Grada vrednosti preko pola milijarde dinara. Urađena je rehabiltacija magistrale kroz Grad vrednosti 614 miliona dinara u dužini od 8,7 km. Gradi se most na Tamišu. Zamenjeno je 20 km vodovodne mreže u 5 gradskih mesnih zajednica čime je unapređen sistem vodosnabdevanja,  a ukupna vrednost izvedenih radova je oko milijardu dinara. Projekat asfaltiranja u svim naseljenim mestima – gde smo većinu posla već uradili, vrednosti je preko pola milijarde dinara.
 
Pamtimo i sećamo se kada je građevinska industrija prestala da radi, građevinski radnici ostajali bez posla, a danas se u našem gradu gradi preko 650 stanova na 12 aktivnih gradilišta, dok je još 600 stanova u pripremi.
 
Najbolje pokazatelje ekonomskih perfomansi Grada možemo da vidimo po iznosu budžeta grada Zrenjanina i po visini prosečne plate. U ove 4 godine budžet Grada je porastao za preko 50% sa 4,7 na 7,3 milijarde, a prosečna plata sa 57.000 na 87.000 dinara.
Nezaposlenost je praktično na istorijskom minimumu!
 
Razvoj Grada je razvio i svest kod naših sugrađana za očuvanje životne sredine. Da bi pratili rezultate i izbegli sumnje u stvarno stanje kvaliteta vazduha postavljeni su merni instrumenti čija očitavanja su transparentna i dostupna javnosti.
 
Što se tiče vode, to je ono što smo ostali dužni građanima Zrenjanina. Tačno je da je to višedecenijski problem našeg Grada i da su sve vlasti decenijama unazad ovaj problem rešavale i nisu ga rešile. Krivica je na svima, pa i na nama. Vreme završetka, poslednje - finalne faze uslovljeno je tehničko-tehnološkim procesima za koje je, pored nas, odgovoran i investitor koji je do sada uložio u opremu i radove preko 13 miliona evra. Lično obilazim gradilište i pratim napredak. 
 
Sada smo već zaboravili da je problem kafilerije rešen, a ono sto je aktuelno jesu kapitalna ulaganja u vrednosti više milijardi dinara u upravljanje otpadom. I to potpuna sanacija – remedijacija postojeće Gradske deponije, kao i sanacija nesanitarne, istorijske deponije na ulazu u naš grad. 
 
Uvek moramo da se podsetimo da služimo građanima Zrenjanina tako što brinemo o njihovim potrebama. 
 
Brigu o našim sugrađanima pokazivali smo kroz različite programe podrške, kao npr. za socijalno ugrožene putem energetskih vaučera, omladinskom i ženskom preduzetništvu, podršku starim zanatima, organskoj proizvodnji, malim poljoprivrednim gazdinstvima, delili smo subvencije za nabavku bicikala.
 
Odlično se pokazao i program podrške unapređenju mera energetske efikasnosti za naše sugrađane, dodela auto sedišta za naše najmlađe, stipendiranje talentovanih učenika i studenata. 
 
Podigli smo i iznos jednokratne pomoći za novorođene u našem Gradu. Povećan je i iznos naknade za ličnog pratioca. Pružamo podršku u lečenju bolesne dece kao i podršku bračnim parovima za vantelesnu oplodnju. 
 
Godinama smo čekali magnetnu rezonancu u našem Gradu. Kupljen je najsavremeniji CT aparat kao i digitalni mamograf i rendgen aparat. Dodatno opremljene  zdravstvene ustanove u Gradu bogatije su za novu generaciju lekara, medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja. Zaposleno je preko 60 mladih lekara.
 
Prvi put smo opredelili sredstva za podršku primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja ima za cilj zapošljavanje lekara na selu, a na sekundarnom nivou finansiramo stručnjake iz oblasti interventne kardiologije i radiologije kako bi se smanjile liste čekanja.
 
Sve nabrojane oblasti, projekti i programi u okviru njih, određuju i ciljeve koji su ispred nas. 
 
Sve postignuto ne bi bilo moguće bez podrške Vlade Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a veliku zahvalnost dugujemo i predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima za saradnju na ključnim projektima za razvoj grada Zrenjanina. 
 
Prva velika stvar koja nam dolazi je – Zrenjanin NACIONALNA PRESTONICA KULTURE. 
 
To je prilika, da nakon titule Evropskog grada sporta, promovišemo svoju poziciju na kulturnoj mapi Srbije kao prvi Grad u Vojvodini koji nosi ovo prestižno priznanje.
Zrenjanin će 2025. godine biti epicentar kulturnih dešavanja kako u Srbiji tako u regionu. Posebno smo ponosni na činjenicu da ovaj projekat menja kulturni život u našem Gradu stvarajući novi kulturni identitet Grada. 
 
Nastavljamo i ekonomski  razvoj našeg grada. 
 
Postoji interesovanje novih investitora za dolazak u naš Grad. Da bi to ostvarili radićemo na projektu opremanja industrijske zone. Projekat koji imamo vredan je preko  300 miliona dinara u prvoj fazi. To će omogućiti nove investicije i nova radna mesta. 
 
Ako prepoznajemo potrebe naših sugrađana moraćemo da unapredimo rad javnih preduzeća i učinimo efikasnijim njihov učinak.
 
Savremena ekonomija će uvek biti ekološki izazov za nas. Jedan od najvećih projekata za blisku budućnost je izgradnja prečistača otpadnih voda sa sabirnim kolektorom. Sredstva koja su potrebna za taj projekat su već opredeljenja od strane VRS u vrednosti od 1,1 milijardu. Sa završetkom ovog projekta reka Begej opet treba da bude čista. 
 
Generacije Zrenjaninaca odrastale su uz uspehe zrenjaninskih sportista. Otvaranje modernog sportskog stadiona u Karađorđevom parku daće nam u budućnosti još više olimpijaca i vrhunskih sportista kojima smo se uvek do sada ponosili. I ovog puta, na Olimpijadi u Parizu navijaćemo, za sad, za bar deset sportista iz našeg grada, a nadam se da ćemo se radovati i najsjajnijim olimpijskim medaljama. 
 
Za prosvetu nikad ne možemo dovoljno da učinimo. Ali smo se opredelili za rešavanje strateških stvari u ovoj oblasti. I dalje opredeljujemo velika sredstva za energetsku efikasnost obrazovnih ustanova,  pa ćemo tako do kraja godine zameniti kotlove u čak 4 škole. Detaljno analiziramo potrebe tržišta pa ćemo u skladu sa tim raditi i na unapređenju mreže škola. Podržavaćemo i učeničke Zadruge i učeničke kompanije. Preduzimamo radnje za izgradnju objekta Tehničke škole. Obezbeđena su sredstva za novi vrtić za jaslenu grupu na Bagljašu. 
 
Kroz ustanovljavanje Nagrade „Nestor Dimitrijević“ za postignuća u oblasti obrazovanja, nastavljamo da podržavamo nastavni kadar pokazujući tako naše poštovanje za ono što rade. 
 
Posebno bih istakao program jaslenih i vrtićkih grupa u 14 naseljenih mesta kao znak podrške roditeljima na selu. Ukupan rashod za funkcionisanje Predškolske ustanove prevazilazi 800 miliona dinara. Ponosan sam da u našem gradu nema liste čekanja u vrtićima.
 
Ovim ne zaključujemo listu projekata u naredne 4 godine. Spreman sam da čujem sve konstruktivne predloge koji mogu da unaprede naš Grad.
 
Poštovani odbornici, 
 
Naravno da smo politički podeljeni i ponekad nije lako da istolerišemo jedni druge, ali mislim da nam je svima Zrenjanin u srcu, da nam je Srbija u srcu!
 
To je ono najbolje što nas spaja i što treba da bude put saradnje i postizanja svih ciljeva!
 
Još jednom Vam se svima zahvaljujem i nadam se da će naša saradnja biti uspešna na dobrobit svih naših sugrađana. 
 
Živeo NAŠ Zrenjanin, živela NAŠA Srbija!