Gradska kuća

PRIČE O PRVOJ ZGRADI VAROŠI
 
Naredne godine navršava se tačno dva veka od početka gradnje najlepše i najznačajnije zgrade u Zrenjaninu - nekadašnje Županijske palate, a današnje Gradske kuće. Kao period gradnje, prema različitim izvorima, prihvata se razdoblje od 1817-1820. godine, kada je u Bečkerek vraćena sačuvana županijska arhiva, prethodno izmeštena iz grada nakon katastrofalnog požara 1807. godine.
 
 
Obeležavajući ovaj izuzetan jubilej, kroz šesnaest prigodnih tekstova o istorijatu Gradske kuće i njenim brojnim zanimljivostima, na ovim stranicama ćemo se tokom ove i naredne godine podsećati na njen značaj koji je imala za niz generacija ovoga grada i koji će sigurno imati i u vremenima što predstoje. Svaki stanovnik Zrenjanina ima nešto zajedničko s prvom zgradom u njemu, bilo upisom u neku matičnu knjigu koje se u Gradskoj kući vode i čuvaju, bilo kroz uspomene iz Gradskog parka, Barokne ili sale za venčanja, ili, jednostavno, diveći se njenoj jednostavnosti i monumentalnosti istovremeno, kao neizbežnom motivu svake razglednice s pozdravima iz Zrenjanina. Nema, takođe, niti jednog značajnijeg istorijskog događaja u gradu u protekla dva veka koji na neki način nije povezan sa ovom zgradom.     
 
 
Foto iz drona: Bojan Vijatov
 
Počev od njene izgradnje na temeljima Bečkerečke tvrđave, preko rekonstrukcije i dogradnje kojima je dobila sadašnji izgled, sve do mnoštva detalja i simbolike u njenim prostorima, Gradska kuća česta je tema i u lokalnim letopisima. Ipak, uprkos toj harizmi koju nosi puna dva veka, o ovoj zgradi napisana je tek jedna tematska brošura i to 2003. godine, u izdanju Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". Istorijski arhiv grada je 2011. godine priredio zapaženu izložbu "Stara dama neprolaznog sjaja", a nedavno i prigodnu izložbu na Trgu slobode, upravo povodom jubileja. 
 
 
Zbirka tekstova koja će se naći na ovim stranicama jesu kombinovani segmenti brošure o Gradskoj kući, pomenutih izložbi, kao i podataka i fotografija iz privatnih zbirki.