Ečka

Udaljena svega nekoliko kilometara od Zrenjanina i "oslonjena" na istoimenu jugoistočnu gradsku industrijsku zonu, Ečka je naselje bogate istorije i s više zanimljivih turističkih odrednica.

Ovde je nekada bilo sedište vlastelinstva grofova Lazar. Lazar Lukač, poreklom Jermenin iz Erdelja, kupio je 1781. godine ogromne posede od bečkog dvora i bio rodonačelnik porodice koja je punih 160 godina vladala Ečkom. Njihov dvorac, "Kaštel", podignut 1820. godine u engleskom stilu, postao je centar društvenog i kulturnog života veći i od samog Bečkereka. Dvorac je izgradio Lazar Agošton, a na otvaranju dvorca, uz prisustvo i tada najbogatijeg vlastelina Ugarske, grofa Esterhazija, svirao je na klaviru i devetogodišnji muzički vunderkind, Franc List, i zadivio sve prisutne svojim talentom. Godinama posle pompeznih događaja vezanih za otvaranje dvorca, narod je prepričavao nezaboravne dane, kada je i najsiromašniji meštanin osetio radost nesvakidašnjeg slavlja. Dvorac i njegovu predivnu okolinu pripadnici porodice Lazar koriste sve do 1893. godine, kada umire njihov poslednji potomak. Upravnici imanja se smenjuju potom sve do kraja Drugog svetskog rata.

 

 Fontana u dvorištu Ulaz u Kaštel 


Pretvoren u luksuzni hotel visoke kategorije, dvorac "Kaštel" i danas privlači pažnju posetilaca ovog kraja, a njegovo okruženje nemo svedoči o bogatoj i burnoj istoriji ovde stvaranoj vekovima... "Kaštel" trenutno raspolaže sa 14 soba i 3 apartmana, koje su mešavina modernog i srednjevekovnog dizajna, a u planu je i značajno proširenje kapaciteta. Celokupno zdanje okružuje veliki park, koji je takođe nedavno obnovljen i revitalizovan.
 
U naselju Ečka, u kom vekovima skladno žive Srbi i Rumuni, pažnju namernika zavređuju i tri objekta duhovne i graditeljske kulture: srpska i rumunska pravoslavna i katolička crkva. Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole, podignuta 1711. godine i pokrivena šindrom, najstarija je sačuvana crkva u Banatu, dok je Rimokatolička crkva, zadužbina porodice Lazar iz 1884. godine, dekorisana radovima flamanskih majstora.

 

Verski objekatIz Ečke se brzo stiže i do istoimenog ribnjaka, poznatog i u evropskim razmerama.

Najzad, Ečka zauzima značajno mesto i na likovnoj karti Srbije. Još od 1956. godine ovde postoji slikarska kolonija, smeštena u kompleksu oko dvorca, koja organizuje dva godišnja saziva akvarelista. Zbirka savremene umetnosti, nastala tokom rada Kolonije, danas sadrži više od dve ipo hiljade eksponata i obogaćuje se svake godine.