Islamska zajednica u Zrenjaninu doprinosi multietničnosti i toleranciji

- Islamska zajednica u Zrenjaninu je dobar primer saradnje grada Zrenjanina sa verskim zajednicama, a cilj naše posete ovom kraju je da pokažemo da su svi građani Zrenjanina jednaki i da je grad otvoren za sve ljude, bez obzira na njihovu religiju, jezik ili tradiciju - istakao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton tokom jučerašnje posete Islamskoj zajednici u našem gradu. Ocenio je da sve verske zajednice grada jednako doprinose tradicionalnom bogatstvu ovog područja, a to su multietnika, tolerancija i dobrosusedski odnosi, što je dobra referenca za potencijalne investitore koji ovde žele uložiti svoj kapital.

 

 

Islamska zajednica u Zrenjaninu, kako je izjavio Elvir Šerifović, glavni imam, seže u 1973. godinu i danas broji oko 2.500 pripadnika, uglavnom romske nacionalnosti, i manji broj nacionalnosti Albanaca, Turaka i Bošnjaka. Osim verskih aktivnosti, koje se realizuju u molitvenom domu u ulici Ive Lole Ribara, orijentisane su na obrazovanje i vaspitanje svojih članova, želeći da se uključe u društvene tokove i društvene aktivnosti. On je ocenio saradnju sa drugim verskim zajednicama dobrom, napomenuvši da ona može i treba da bude još bolja.

 

 

- Moramo pružiti ruku jedni drugima kako bismo se svi osećali bolje kao društvo, ali i dali svoj doprinos razvoju Grada. Zahvalan sam svima koji su islamsku zajednicu prepoznali kao prijatelja, saradnika i instituciju dobrih namera, voljni da doprinesu napretku grada. Govoreći da je Bog taj i da nas vera veže, bez obzira na poreklo, jezik, kulturu ili tradiciju, mi doprinosimo međusobnom poštovanju, zajedništvu i multietničkoj saradnji, rekao je imam Šerifović.

 

 

Član Gradskog veća Tibor Vaš, koji je takođe bio u poseti Islamskoj zajednici, izrazio je zadovoljstvo sličnim stavovima o međusobnoj saradnji grada Zrenjanina i Islamske zajednice i ponovio da lokalna samouprava tradicionalno ima jednak pristup svim verskim zajednicama u gradu.
- Možda bi se Islamska zajednica mogla više angažovati u društvenim aktivnostima Grada, što bi bilo dobro za njih, a pošto postoji dobra volja za međusobnom komunikacijom i podrškom lokalne samouprave, nadam se da ćemo ostvariti napredak u aktivno uključenje Islamske zajednice - rekao je Tibor Vaš tokom jučerašnje posete ovoj verskoj zajednici.