Sećanja na žrtve holokausta

Danas je polaganjem venaca na spomenik nekadadašnje sinagoge, na uglu Jevrejske i Sarajlijine ulice, obeležen Međunarodni dan sećanja na holokaust u Zrenjaninu - u znak sećanja na progon Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Predstavnici grada Zrenjanina, Jevrejske zajednice i odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. Venac su u ime Grada Zrenjanina položili gradonačelnik dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton.

 

     

 

Gradonačelnik je istakao važnost ovog datuma podsećajući na sve žrtve Drugog svetskog rata.
- Danas na mestu gde je nekada bila sinagoga oživljavamo sećanje na jevrejske žrtve, ali i na žrtve drugih zajednica, ukupno šest miliona, a istovremeno apelujemo da se ovo više ne ponovi - rekla je Mileta Mihajlov.

 

 

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada, istakao je da je tokom prvih dana Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, gotovo celo jevrejsko stanovništvo nestalo, a tim vencem Grad svake godine poštuje njih .

 

              

 

- Ovo je dokaz da je Zrenjanin otvoren za sve i da je važno setiti se čak i loših trenutaka. Međunarodni dan sećanja na holokaust mora da nas podseti na broj žrtava fašizma i nacizma, a ovaj grafit, koji smo videli danas, takođe je neprihvatljiv i nadam se da će uskoro biti uklonjen. Istovremeno posebno apelujem na mlade ljude da se nikakav ekstremizam neće tolerisati - rekao je Aleksandar Marton, odobravajući lekciju sećanja na holokaust koju je uvela samo zrenjaninska Gimnazija, kao jedina škola u Srbiji.