Zrenjaninski '' Žitoprodukt '' - pozitivan primer

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i rodnu ravnopravnost Miroslav Vasin, zajedno sa gradonačelnikom grada Zrenjanina Miletom Mihajlovim posetili su zrenjaninsko preduzeće "Žitoprodukt" i istakli da je to jedno od pozitivnih primeri spasavanja kompanije sa tradicijom i perspektivom

 

 

Gradonačelnik kaže da je pre godinu dana došlo do štrajka u tom preduzeću, da su ostali čak i bez brašna, ali uz podršku lokalne samouprave i pokrajinske vlade, proizvodnja je ponovo pokrenuta.
- Ono što je najvažnije je da niko od zaposlenih nije otpušten, da se ponovo pokrenula proizvodnja hleba - kaže Mihajlov.

Predsednik Pajtić kaže da je Pokrajinska vlada započela projekat spasavanja kompanija koje imaju tradiciju i perspektivu, a koje su pokvarile loša privatizacija ili neodgovorno poslovanje nakon privatizacije.
- U ovom trenutku u tom programu imamo 27 vojvođanskih kompanija sa nekoliko hiljada ljudi koji rade u njima i desetak firmi koje sarađuju. Taj program uključuje sve one instrumente koji mogu podržati pronalaženje strateških partnera, tržište i investicione mogućnosti - rekao je Pajtić.

 


 

 

Rezultati ovog programa mogu se već videti, kako kaže, u mnogim kompanijama gde zaposlenima nisu isplaćene plate, kao što je to bio slučaj u „Žitoproduktu“, koji je bio potpuno blokiran što je rezultiralo neisporučivanjem hleba.

 

Miroslav Vasin kaže da je "Žitoprodukt" ponovo pokrenuo proizvodnju i da godinu dana nakon toga 126, od 144, zaposlenih sada rade, bilo kroz iznajmljivanje slovenačke kompanije "Don don", bilo u samom "Žitoproduktu", što znači da je većina zaposlenih zadržala posao, dok su ostali pokriveni socijalnim programom.
- Slovenački partner je oživio, ne samo „Žitoprodukt“, već i pekaru u Kikindi, a u međuvremenu je, uz podršku države, uklonjena blokada više od 300 miliona dinara, tako da su uslovi za rad omogućeni - istakao je Vasin.

 

Prema njegovim rečima, slični projekti biće realizovani u zrenjaninskom "Ipoku", "Banat semenu", a da će stečajni postupak biti okončan u "Luksolu" i kompanija će biti ponovo uspostavljena.

 


 
 

 

Zrenjaninski "Žitoprodukt", prema odluci Višeg suda u Beogradu od 1. januara prošle godine nije u vlasništvu Đorđa Božića kome je privremeno oduzeto pravo upravljanja u 72% imovine, a deo fabrike je angažovan od strane slovenačke kompanije "Don don".

 

Direktor Sima Grujesku kaže da je danas u "Žitoproduktu" 32 radnika zaposleno, a 92 radnika je preuzeo M.A.Č. "Don don" od 1. septembra 2011. godine po ugovoru, dok je 20 radnika bilo otpušteno i napustili kompaniju.

 

Pošto pekaru i mlin iznajmljuje M.A.Č. „Don don“, „Žitoprodukt“ je nastavio pružati usluge prijema, skladištenja i sušenja žitarica (kukuruza, suncokreta, pšenice).