Regionalna konferencija o bezbednosti u saobraćaju u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin bio je domaćin regionalne konferencije pod nazivom „Bezbednost saobraćaja na putevima banatskih gradova i opština, posebno bezbednost dece“, koja je održana u Gradskoj kući. Cilj konferencije bio je predstavljanje informacija u vezi sa bezbednošću i opasnostima za učesnike u saobraćaju u Srbiji, tj. Banatu, kao i naglašavanje aktivnosti koje treba preduzeti za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.

 

 

 

Ivan Bošnjak, gradonačelnik grada Zrenjanina, istakao je značaj takvog događaja izrazivši svoju podršku naporima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, što će rezultirati boljom saradnjom sa lokalnim samoupravama u Srbiji.
- Danas smo ugostili predstavnike Agencije za bezbednost saobraćaja i predstavnike lokalnih samouprava ovog dela Srbije: Sečanj, Žitište, Nova Crnja Kovačica, Alibunar, Pančevo, Plandište, Novi Bečej, Kanjiža, Kikinda i Kovin. Agencija je predstavila i najvažnija pitanja koja se tiču bezbednosti u saobraćaju, posebno bezbednosti dece, a ostvaruju se i kontakti sa kolegama iz drugih opština, što je sve bitno za dobru i borbenu saradnju. Uložićemo dodatne napore u budućim aktivnostima na poboljšanju saobraćajne bezbednosti, kao i drugih segmenata života u našem gradu, ali i u celom centralnobanatskom okrugu - rekao je mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina.

 

 


Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, zahvalio se predstavnicima grada Zrenjanina na mogućnosti da organizuju konferenciju na regionalnom nivou i na zajedničkom uspehu u rešavanju bezbednosti u saobraćaju.
- Inicirana od strane gradonačelnika Bošnjaka, Agencija je prvi put organizovala takvu konferenciju na kojoj se razgovaralo o stanju u saobraćaju u Banatu. Sada je na nama da ovu aktivnost nastavimo i u drugim regionima - rekao je Stojadin Jovanović, pojašnjavajući da Zakon o bezbednosti u saobraćaju definiše mogućnosti gradova i opština da organizuju mere bezbednosti u saobraćaju, a vlade lokalne uprave odgovorne su za razvoj sigurnosnih strategija i godišnjih planova koji uključuju sve potrebne mere i aktivnosti koje treba preduzeti.
 
- Statistički podaci pokazuju određeno poboljšanje: ukupan broj saobraćajnih nezgoda za deset meseci smanjen je za 13%, broj umrlih je manji za više od 6%. Međutim, time nismo zadovoljni, jer poslednjih godinu dana imamo veći broj teških saobraćajnih nezgoda - dodao je Jovanović. Zbog toga je, istakao je, veoma važno organizovati konferencije i obuke poput ove kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, posebno najmlađih.