Ambasador Argentine u Zrenjaninu: Poljoprivreda je najveća prilika za saradnju

"Dani Argentine", događaj koji se danas održava u Zrenjaninu, bili su dobar razlog da Njegova ekselencija Rikardo Fernandes, ambasador ove zemlje u Srbiji, poseti naš grad. Nakon prijema u Gradskoj kući i razgovora sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, ambasador Fernandes je otvorio izložbu „86 godina diplomatskih odnosa Srbije i Argentine“ i predavanje „Maldivi - duga kolonijalna istorija“, koje je održao profesor Slobodan Pajović, doktor nauka, koordinator Sektora za Latinsku Ameriku i Karipska ostrva Fakulteta za međunarodnu ekonomiju Univerziteta Džon Nesbit.

 

 

"Dan Argentine" u Zrenjaninu završen je koktelom u Gradskoj bašti i argentinskom muzikom i vinom.

 

   

 

Takođe, na prijemu je bio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednica Skupštine grada, prim. dr Eleonora Marjanović, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Ambasador Fernandes je danas po treći put u Zrenjaninu, pošto je već posetio Svetsko prvenstvo u ženskom rukometu 2013. i prošlogodišnje „Dane piva“, tokom folklornog festivala „Deca plešu za mir u svetu“, i Argentina je učestvovala. Prisetio se ugodnih utisaka ovih poseta.

 

 

Nakon jednočasovnih razgovora, ambasador Fernandes zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici u Zrenjaninu rekavši da njegova zemlja oduvek podržava Srbiju i da je srdačna dobrodošlica izraz poštovanja prema njegovoj zemlji.
- Razgovarali smo o nekim pitanjima od obostranog interesa za našu saradnju. Naše zemlje su slične, posebno u pogledu poljoprivrede, a mi smo u ovoj oblasti učinili čak i više od postavljenih ciljeva, pre svega zahvaljujući naprednim tehnologijama koje se koriste u poljoprivredi. Pre oko godinu dana okvir saradnje ocenjen je kao važno pitanje usled čega su 26. novembra 2014. godine ministri spoljnih poslova obeju strana potpisali dva sporazuma - jedan se odnosi na obrazovanje i kulturu, a drugi na nauku i tehnologiju. Taj je okvir osnova za našu buduću saradnju i na nama je da realizujemo projekte koji se tiču ovih sporazuma - istakao je ambasador Argentine Rikardo Fernandes.

 

 

 

Danas je naš grad imao veliku čast primiti ambasadora velike zemlje, Argentine, koji je predstavio svoju zemlju građanima Zrenjanina, rekao gradonačelnik Čedomir Janjić.
- Posebno nam je drago što mu ovo nije prva poseta Zrenjaninu. Za mene su razgovori koje smo imali bili gotovo zapanjujući, kada je Njegova ekselencija predstavila sve što njegova zemlja može učiniti za našu poljoprivredu - pre svega nove napredne tehnologije - i dogovorili smo se o poseti investitora i stručnjaka koji će promovisati ove nove tehnologije i dobre postignute rezultate kod naših poljoprivrednih proizvođača - zaključio je gradonačelnik.