Kanadski ambasador Filip Pinington posetio je Zrenjanin i otvorio izložbu u savremenoj galeriji

Njegova ekscelencija, ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinnington, posetio je juče Zrenjanin otvarajući izložbu u Umetničkoj koloniji savremene galerije Ečka.

 

 

Pre toga ambasador je prisustvovao prijemu u Gradskoj kući razgovarajući sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima - zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem, pomoćnikom gradonačelnika Duškom Radišićem, članom Gradskog veća, Dubravkom Bulovan Bengin i sekretarom Skupštine grada, Milanom Mrkšićem. Takođe je bila prisutna Olgica Marinković, službenik za akademske i kulturne odnose u Kanadskoj ambasadi, kao i direktor Savremene galerije Igor Dostanić.

 

 

Filip Pinington postavljen je za ambasadora Kanade u srbiji u oktobru prošle godine i ovo je prvi put da je u poseti Zrenjaninu. Tokom razgovora sa gradonačelnikom Zrenjanina i njegovim saradnicima zaključeno je da je saradnja Kanadske ambasade i Zrenjanina dobra od kada je započeta 2009. godine, kada je primenjeno nekoliko projekata u oblasti kulture, podsticanja zakonodavstva i rada lokalnih samouprava.

 

     

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić ističe da je ovo prilika da se promoviše grad i o njemu obavesti njegova ekselencija.
- Ne postoji bolji način promovisanja grada od njegovog posećivanja, čast nam je da pozdravimo ambasadora jedne od najvećih zemalja u svetu. Dao sam sve od sebe da promovišem i predstavim sve prednosti našeg grada koje mogu biti zanimljive kanadskim investitorima i siguran sam da ovakvi razgovori moraju da rezultiraju nečim pozitivnim. Postoji dobar razlog zašto smo nagrađeni kao jedan od najboljih gradova za ulaganja u Evropi koji se odnose na podsticaje - rekao je Janjić.  

 

   

 

Saradnja u kulturi i privredi bila su glavna pitanja o kojima je juče razgovarano, a kanadski ambasador je obavešten o investicijskim mogućnostima Zrenjanina.
- Kanada i Srbija imaju dobru saradnju u investiranju i preporučiću Zrenjanin kao dobro mesto za ulaganje. Mogu reći da je gradonačelnik dao sve od sebe da me ubedi - rekao je ambasador dodajući da je još jedan razlog njegove posete otvaranje izložbe u Savremenoj galeriji.
- Bez obzira na to koliko je udaljenost između naše dve zemlje, drago mi je što imam priliku da predstavim kanadsku umetnost vašem gradu, na neki način obeležavajući efekte i Kanade i Srbije u oblasti kulture. Za nedelju dana, 1. jula, biće otvoren Dan Kanade u Zrenjaninu - rekao je on.

 

 

Otvorena izložba "Kraj jezika". predstavio je delo kanadskog umetnika Dereka Besanta, rođenog 1950. godine, dobitnika mnoštva međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad na dizajniranju izložbi za brojne muzeje i galerije.
- Izložba "Kraj jezika" obuhvata 26 radova koji samo u interakciji sa publikom postaju puna umetnička dela. Gledano sa određene udaljenosti, portreti na fotografijama nestaju dok im prilaze i postaju tekstovi ispisani preko lica, praćeni posebnim zvukovima - objasnila je Slavica Popov, kustosica.