Ugovori potpisani sa 42 stočara

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, danas je u Gradskoj kući potpisao ugovore sa 42 stočara sa teritorije grada Zrenjanina u vezi sa davanjem 60 visoko kvalitetnih simentalskih junica, realizujući još jednu važnu akciju.

 

 

Pravo na korišćenje podsticaja za kupovinu junica imaju fizička lica koja imaju registrovano poljoprivredno imanje, aktivno u 2015. godini i prebivalište i imanje na teritoriji grada Zrenjanina. Planirani iznos podsticajnih sredstava iznosi do 100% investicije, bez PDV-a, a maksimalni iznos subvencije iznosi do 300.000 dinara po životinji. Poljoprivrednici su bili, kako se i očekivalo, veoma zainteresovani za ovaj projekat, tako da je gradonačelnik najavio još neke slične akcije.

 

 

- Trudimo se da podržavamo i pomognemo našoj poljoprivredi na razne načine, a budžet za ovu svrhu je oko 4 miliona evra, odnosno 10% od ukupnog budžeta. Moje kolege ne veruju kada kažem da toliko izdvajamo za poljoprivredu, ali smatramo, i ja lično, da je poljoprivreda ključni pokretač razvoja grada Zrenjanina i dali smo sve od sebe da to i ostvarimo - rekao je Gradonačelnik i dodao da ideje za podršku nastaju u direktnoj diskusiji sa proizvođačima.
Za 42 proizvođača koji su potpisali ugovore, dodeljivanje 60 junica je značajna podrška - naglasio je gradonačelnik Janjić.

 

    

 

Snežana Vrbajac, u ime „Fruškogorske mlekare“, generalnog predstavnika za uvoz junica iz Austrije, najavila je sledeće korake u realizaciji projekta nakon potpisivanja ugovora. Ona je rekla da su junice odabrane u Austriji i da bi životinje trebalo da stignu u Srbiju početkom sledećeg meseca. Izbor se vrši prema propisima i kriterijumima Veterinarske uprave.
- Uslediće karantin od 30 dana i očekuje se da će junice biti isporučene do 10. do 15. avgusta. Originalna dokumenta će se dobiti i iz Austrije, a tokom karantinskog perioda životinje će biti registrovane u Srbiji. - objasnila je Snežana Vrbajac.

 

   

 

Stočari se zahvaljuju Gradu naglašavajući da tržišna cena ove sertifikovane junice iznosi oko 2.300 evra i da ih nije moguće kupiti na našem tržištu, pa je to za nas vrlo važan podsticaj - rekao je najveći vojvođanski proizvođač mleka Peter Čorba iz Zrenjanin