Saradnja kompanije NIS i tehničke škole - odličan primer dualnog obrazovanja

Danas je u Tehničkoj školi otvorena posebna učionica namenjena praktičnoj nastavi u proizvodnji nafte i gasa. Ovaj projekat je realizovan kao rezultat saradnje kompanije NIS i tehničke škole s ciljem nadogradnje i modernizacije nastave drugog i trećeg oblika za profesiju operatera u proizvodnji nafte i gasa.

 

 

Učionica je opremljena posebnom opremom za proizvodnju i bušenje nafte i gasa, koja omogućava studentima da koriste svoje znanje u praksi i poboljšaju svoje praktične veštine.

Otvaranju su prisustvovali Andrej Šibanov, zamenik direktora kompanije NIS, Snežana Lakićević, direktorka za saradnju sa univerzitetima, Gabrijela Grujić, savetnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, gradonačelnik grada Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i drugi.

 

 

Andrej Šibanov rekao je da je rekonstrukcija učionice deo programa društvene odgovornosti pod nazivom „Energija znanja“, kroz koji kompanija ulaže u obrazovanje mlade generacije saradnjom sa različitim obrazovnim institucijama.

- Potpisali smo Memorandum o saradnji sa Tehničkom školom u septembru 2013. godine i od tada smo završili veliki broj zajedničkih aktivnosti, uključujući novi program za proizvodnju nafte i gasa, koji je započeo u školskoj 2014/15, posle 20 godina pauze, nastavnici su iskusni inženjeri i predavači - rekao je Šibanov.

 

 

Savetnica Grabrijela Grujić rekla je da je otvaranje posebne učionice za proizvodnju nafte i gasa odličan model dualnog obrazovanja.

- Ministarstvo obrazovanja, ja i moj tim zadužen za novi model obrazovanja nismo na početku, ovo je sjajan model koji daje fantastične rezultate - rekla je ona, navodeći da je cilj Ministarstva da razvije mrežu između obrazovnog sistema i kompanije koje omogućavaju ispunjavanje potreba kompanija i pružaju praktične veštine učenicima kako bi mogli uspešno da započnu rad nakon završetka škole.

 

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što se ova saradnja i primer dualnog obrazovanja pokazao uspešnim.

- Mi u Zrenjaninu smo radili upravo ono što je premijer spomenuo u svom govoru, odnosno da povežemo privredu i obrazovanje, naše srednje škole i fakultete i ovo je najbolji primer kako se ta saradnja može sprovesti - rekao je gradonačelnik, izrazivši posebnu zahvalnost NIS-u, menadžmentima koji podržavaju dualno obrazovanje nadograđujući ga.

 

 

Sara Bašić je u ime studenata rekla nekoliko reči, a direktor Milinko Babić naglasio je da je tradicija obrazovanja studenata za proizvodnju nafte i gasa oživljena pre tri godine, kada je uspostavljena saradnja sa NIS-om.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3927/kabinet_nisa_3.jpg