U znak sećanja na žrtave holokausta

Ove godine venci su ponovo položeni u Zrenjaninu na spomen obilježje žrtvama holokausta. Međunarodni dan žrtava holokausta uspostavio je UN u znak sećanja na 27. januar 1945. kada je Crvena armija oslobodila najgori logor smrti u Evropi, Aušvic-Birkenau, simbol masovnog ubijanja ljudi, uglavnom Jevreja.

 

 

U ime grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika David Dimkić i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. Venac jevrejske opštine Zrenjanin položila je 89-godišnja Eva Radovančev, naša najstarija građanka koja je preživela holokaust, Ivanka Fa i Erne Švan, kao i predstavnici omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i Pokreta novo Društvo su takođe položili vence.

 

 

Kako je rekao pomoćnik gradonačelnika David Dimkić, član jevrejske opštine Zrenjanin, tokom Drugog svetskog rata ubijeno je više od 6 miliona Jevreja.
- Osim Jevreja, ubijani su i pripadnici srpskih, rimskih i drugih naroda. Stoga se ovaj dan ne sme zaboraviti, tako da se takva strašna stvar više nikada ne ponovi nikome na svetu. Država Izrael je podigla spomenik u spomen na te žrtve, a mi se u našem gradu sećamo naših građana koji su ubijeni u to vreme. - rekao je Dimkić.

 

 

Predsedavajuća Jevrejske opštine Ljiljana Popov pročitala je Deklaraciju UN od 1. novembra 2005. godine kada je utvrđen Međunarodni dan holokausta.
- Stanovnici Srbije i grada Zrenjanina gotovo u potpunosti poštuju odredbe Deklaracije tako što ne dozvoljavaju da se holokaust zaboravi, sećajući se ljudi i mesta, jevrejske zajednice i njene patnje i mlađim generacijama priča ne samo ovu strašnu već i priču ljubavi - rekla je Ljiljana Popov.

 

 

Zrenjaninski Jevreji stradali su na samom početku Drugog svetskog rata, otprilike 1.300 njih, skoro celokupno stanovništvo grada, prevezeno je u beogradske logore na Sajmištu i Jajincima, a potom ubijeno. Danas u Zrenjaninu živi samo 10% bivše Jevrejske populacije, otprilike 130 pripadnika čine potomci nekadašnjih petrovgradskih Jevreja od kojih su uglavnom njihovi naslednici.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3926/SecanjeNaHolokaust2016_0.jpg