Danas se obeležava Svetski dan reciklaže - Zrenjanin posvećen održivom ekološkom razvoju, “Zelenoj agendi” i korišćenju obnovljivih izvora energije

Svetski dan reciklaže obeležava se danas, 18. marta, ustanovljen je 2015. godine na Svetskoj konvenciji recikliranja, a glavni cilj obeležavanja ovog dana jeste skretanje pažnje stanovništvu o važnosti reciklaže za budućnost planete.
Grad Zrenjanin u skladu sa Deklaracijom Zelene agende koja je usvojena u oktobru 2020. godine u Sofiji kontinurirano sprovodi aktivnosti na ovom polju i prepoznavši značaj i prednosti reciklaže za životnu sredinu i ekonomiju realizovao je značajne projekte iz oblasti ekologije, što, kako je ukazao gradonačelnik Simo Salapura, stavlja grad Zrenjanin na visoko mesto gradova posvećenih održivom ekološkom razvoju, “Zelenoj agendi” i korišćenju obnovljivih izvora energije.

 

 

Pored toga, gradonačelnik  je najavio i da će Grad Zrenjanin zajedno sa stručnjacima i eminentnim  ljudima iz oblasti ekologije  osnovati „Zeleni savet“ i na taj način unaprediti  oblast koja je visoko u agendi Vlade Republike Srbije, a to je Zelena agenda, zelena politika i obnovljivi izvori energije.
Govoreći o projektima koji su do sada realizovani, gradonačelnik je podsetio i na to da je u okviru projekta “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion - CIRCLE” obezbeđena oprema za prikupljanje elektronskog i električnog otpada.  Taj projekat znači preduzimanje konkretnih mera, u smislu unapređenja i širenja znanja o praktičnoj održivosti principa cirkularne ekonomije. 

 


U okviru njega potpisan je Memorandum o saradnji sa svim relevantnim činiocima u oblasti elektronskog otpada i uspostavljena je “Cirkularna laboratorija“ - CIRCLab u oblasti upravljanja elektronskim i električnim otpadom za teritoriju Grada Zrenjanina, Grad Zrenjanin potpisao je ugovor o saradnji sa ovlašćenim operaterom Eko metal d.o.o. iz Vrdnika i nabavljena je oprema za prikupljanje i transport e-otpada.
Takođe, realizovane su i pilot akcije prikupljanja e-otpada u javnom i privatnom sektoru i tri zrenjaninske osnovne škole - “Žarko Zrenjanin”, “Petar Petrović Njegoš” i „Đura Jakšić“, tokom kojih je prikupljeno oko 10 tona e-otpada


Podsetimo i da je krajem prošle nedelje na konferenciji o ekonomskim reformama u Srbiji “Siva knjiga 2023”, u organizaciji Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED), održane u Palati Srbija u Beogradu,  Zrenjaninu je dodeljeno specijalno timsko priznanje za učešće u projektu “Pametno sakupljanje ambalaže” .
Kako je navedeno u obrazloženju priznanja, “tim grada Zrenjanina je svojim ličnim zalaganjem i posvećenošću kroz rad na projektu “Pametno sakupljanje ambalaže u gradovima u Srbiji” doprineo zaštiti i unapređenju životne sredine u svojoj sredini u prethodnoj godini, omogućavanjem da se na ulicama grada Zrenjanina po prvi put u Evropi nađu pametni prototip uređaji za sakupljanje posebno obeležene ambalaže, čije sakupljanje kroz pametne uređaje omogućava praćenje svake pojedinačne jedinice ambalaže od momenta stavljanja na tržište do momenta reciklaže”.
Gradonačelnik je rekao da priznanje za grad Zrenjanin predstavlja čast, ali i obavezu da bude još posvećeniji u realizaciji sveobuhvatnog ekološkog projekta “Zeleni Zrenjanin”, vrednog 10 milijardi dinara.

 

 

Važno je napomenuti i to da se u našem gradu realizuju i aktivnosti koje za cilj imaju i edukaciju dece i mladih o važnosti ekologije, pa tako i reciklaže.
Dokaz tome je i nedavno završen  eko kviz pod nazivom "Prljavo ili čisto-nije isto" za učenike od petog do osmog razreda koji je organizovalo JKP "Čistoća i zelenilo" uz podršku Grada Zrenjanina, a u kome su učestvovali učenici 22 škole iz grada i naseljenih mesta. Ovogodišnji pobednik finala je OŠ „Jovan Dučić“ iz Kleka koja će predstavljati naš grad na Republičkom takmičenju u Beogradu, 21. aprila. 

 


U okviru nacionalnog projekta “Mladi su zakon“, koji ima za cilj omogućavanje doprinosa mladih održivom razvoju lokalnih zajednica, učenici Zrenjaninske gimnazije postavili su kante za razvrstavanje i reciklažu otpada, na tri lokacije u centru Zrenjanina, a u akciji su im pomogli Grad Zrenjanin i JKP “Čistoća i zelenilo”.
Oni na taj način takođe žele da podignu svest o važnosti razvrstavanja i reciklaže otpada, ali i doprinesu očuvanju životne sredine. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6940/grd-logo-single.png