Gradonačelnik otvorio 37. Republičko takmičenje učenika iz oblasti poljoprivrede i hortikulture – u Zrenjaninu učenici 26 poljoprivrednih škola iz Srbije

Gradonačelnik Simo Salapura otvorio je danas, u Hotelu „Vojvodina“ Republičko takmičenje učenika iz oblasti poljoprivrede i hortikulture.
Takmičenje se održava danas i sutra u  Srednjoj poljoprivrednoj školi u Zrenjaninu, uz učešće čak 26 škola, a organizatori takmičenja su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Udruženje škola za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane i Srednja poljoprivredna škola, Zrenjanin.

 


Gradonačelnik je ukazao da je biti danas među mladim ljudima, učenicima poljoprivrednih škola iz cele Srbije koji borave u našem gradu velika privilegija.
- Verujem da će naša Poljoprivreda škola pokazati da je dobar organizator, a da će naši gosti imati i poneti lepe utiske iz našeg grada , ono što je bitno je da Zrenjanin jeste obrazovni centar u ovom delu Vojvodine, u ovom delu Srbije i da se na ovakav način profilišemo i pokušavamo da ovakvim manifestacijama unapredimo znanje i usavršavanje ovih mladih ljudi – kazao je gradonačelnik. 
Istakao je i da je srednji Banat izrazito poljoprivredna regija, kao i da agrar ima dugu tradiciju i velike kapacitete.

 

 


- Dakle, od njive do trpeze, to je put sa kojim treba da izađemo na tržište, ali i putem ovakvih takmičenja, putem obrazovnih centara, kao i podrške Ministarstva i lokalnih samouprava, da probamo taj put da olakšamo, i našim poljoprivrednim školama, ali i poljoprivrednim proizvođačima – rekao je gradonačelnik zahvalivši  svima koji su danas ovde.
Posebno je zahvalio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije jer će se u našem gradu ove godine održati tri republička školska takmičenja. To će, naveo je, doprineti i razvoju grada sa turističkog aspekta.

 

 

Upitan da kaže šta će Grad Zrenjanin u narednom periodu konkretno učiniti za Poljoprivrednu školu, gradonačelnik je kazao da ta ustanova veoma dobro funkcioniše zahvaljujući njihovoj zadruzi. 
- Mi smo već imali inicijativu od strane srednjih i osnovnih škola za jačanje školskog zadrugarstva, tu prevashodno hoćemo da kao jedinica lokalne samouprave pomognemo i već imamo određene dogovore sa direktorom, ali ne otkrivamo detalje dok ne budemo napravili finalizaciju samog dogovora. Ono što je takođe bitno jeste da podržavamo Poljoprivrednu školu i kada su u pitanju konkursi ka pokrajinskim sekretarijatima – rekao je još gradonačelnik Salapura.

 

 

Direktor Poljoprivredne škole Vladimir Popov izrazio je zadovoljstvo što je škola iz Zrenjanina domaćin 37. Republičkog takmičenja učenika iz oblasti poljoprivrede i hortikulture.

- U toku dva dana učenici će se takmičiti u četiri različita profila, to su poljoprivredni tehničari, tehničari hortikulture, rukovaoci mehanizatori poljoprivredne mehanizacije i cvećari – vrtlari. Svi učenici će takmičiti u svojim znanjima i veštinama, prvi dan je rezervisan za testove, dok će drugi dan njihove veštine doći do izražaja – kazao je direktor Popov koji je takođe zahvalio Ministarstvo, kao i Gradu Zrenjaninu na podršci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6939/TAKMICENJE_POLJOPRIVREDNIH_SKOLA_2023_021.jpg