In memoriam: Veselin Vučićević (1947-2023.)

Veslački klub “Begej 1883” i Veslački savez Vojvodine obavestili su sve prijatelje sporta i veslanja da je juče, u 76. godini, preminuo Veselin Vučićević, istaknuti sportski stručnjak, trener i jedan od najzaslužnijih ljudi za razvoj i unapređenje veslačkog sporta u našem gradu.
 

Vučićević je, najpre kao takmičar, doneo prve velike posleratne uspehe zrenjaninskom klubu (1964.), a potom je od 1974-1990. godine kao trener učestvovao u svim uspesima najtrofejnije generacije i obeležio zlatno doba VK “Begej 1883”. U tom periodu vodio je žensku veslačku reprezentaciju Jugoslavije i bio trener sugrađaninu Miloradu Stanulovu, osvajaču dva olimpijska odličja i bronzane medalje na svetskom šampionatu, veslaču veka u Srbiji.  
 
Nesebično je posvetio život veslanju, stvaranju uspešnih sportista i trenera, jedan je od osnivača VK “Zreneks 1995”, prvog privatnog veslačkog kluba u Jugoslaviji. Nosilac je Nacionalnog priznanja, a za svoj sportski rad je više puta nagrađivan. Godine 2019. dobio je nagradu Sportskog saveza grada Zrenjanina za životno delo, kada se i zahvalio u ime svih dobitnika.  
 
 
 
Posebnu pažnju posvećivao je najmlađim kategorijama veslača, njegovim “žabicama” i “žapcima”. Prve zaveslaje je kod njega načinila i naša olimpijka i najbolja veslačica, Jovana Arsić, koja je uvek isticala ogroman uticaj svog prvog trenera na njenu karijeru.
 
Do poslednjeg dana nije napuštao obale Begeja i gradskih jezera, i veslače na njima.
 
Komemoracija povodom smrti Veselina Vučićevića održaće se sutra (četvrtak, 23. mart) u Baroknoj sali Gradske kuće, u 11.30 časova, a sahrana je u 13 časova na Gradnuličkom groblju. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6948/Vucicevic_Nebojsa_0.jpg