Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” promovisan 11. ciklus Letnje stručne prakse - do sada učestvovalo više od 180 studenata

Promovisanje novog, 11. ciklusa Letnje stručne prakse, upriličeno je danas na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu. Uz učešće predstavnika Grada Zrenjanina, fakulteta, članica udruženja ZREPOK i pobednika prošlogodišnjeg ciklusa, prisutni studenti informisani su o projektu, njegovim rezultatima do sada, značaju učešća u njemu za njihovu buduću karijeru, a mogla su se čuti i pozitivna iskustva ranijih učesnika. 
 
Iskustva o Letnjoj stručnoj praksi predstavili su i predstavnici kompanija "Persu" i "Gomeks", članica ZREPOK-a. Ispred Grada Zrenjanina, koji podržava projekat od 2013. godine, promociji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović.  
 
 
 
 
Zamenik Santovac je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava već deset godina deo ovog projekta i što je prepoznala njegov značaj i istakao da Letnja stručna praksa na najbolji način spaja fakultet i privredu, i da će Grad Zrenjanin uvek to podržavati. 
“Ovde imamo primere uspešnih mladih ljudi, koji su danas na rukovodećim mestima u kompanijama u kojima su radili praksu. Privreda je prepoznala njihov potencijal, njihovu želju za napredovanjem i daljom edukacijom i zadržala ih u svojim kompanijama. Namerno ističem edukaciju, jer studenti imaju na fakultetu priliku da dosta toga nauče, ali u suočavanju s privredom i stvarnim funkcionisanjem nekog preduzeća shvataju koliko je potrebno dodatno raditi na sebi i na stručnom usavršavanju, kako bi mogli da napreduju”, rekao je Santovac. 
 
Po njegovim rečima, značaj Letnje stručne prakse je obostran, jer i kompanije imaju benefit od učesnika u praksi, a one najtalentovanije angažuju i kao svoje buduće zaposlene. 
 
Grad Zrenjanin opredeljuje sredstva u iznosu od 30 hiljada dinara za svakog učesnika Letnje stručne prakse i prethodnih godina za tu namenu izdvajano je 600 hiljada dinara po ciklusu. 
 
 
 
 
Ispred TF “Mihajlo Pupin”, program Letnje stručne prakse prezentovali su dekan prof. dr Milan Nikolić i rukovodilac Centra za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata prof. dr Dragana Glušac, a u ime udruženja ZREPOK član Izvršnog odbora Dragoljub Bjeloglav
 
Predstavili su se i prošlogodišnji pobednici, tim u sastavu Milica Jovanov, Vesna Mihajlov i Filip Petrović, koji je, u saradnji s Unijom poslodavaca Zrenjanina, stručnu praksu realizovao na projektu: “Postavljanje reciklomata u Zrenjaninu”. Studente je pozvao da učestvuju u projektu i preneo im svoja iskustva i Goran Kovačević, osnivač kompanije "Gomeks". 
 
 
 
 
“Letnja stručna praksa“ jedinstven je u Srbiji projekat saradnje između visokoškolske obrazovne ustanove, privrednog udruženja i lokalne samouprave i realizuje se na teritoriji srednjeg Banata. Partneri u projektu su udruženje privrednika Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK), Unija poslodavaca Zrenjanina i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, uz podršku Grada Zrenjanina. Od potpisivanja Protokola o saradnji između partnerskih organizacija 2010. godine, uspešno je realizovano 10 ciklusa projekta “Letnja stručna praksa”. Kroz njega je do sada prošlo preko 180 studenata, značajan broj je zaposlen u preduzećima koja su u sastavu ZREPOK-a, a pojedini su čak izuzetno napredovali u karijeri. 
 
 
 
Osnovna ideja “Letnje stručne prakse” jeste da se s jedne strane omogući studentima zrenjaninskog fakulteta sticanje praktičnih znanja i veština u realnom sektoru privređivanja kako bi se osposobili da po završetku školovanja lakše pronađu zaposlenje i brže se uključe u radne procese. S druge strane, zrenjaninskim firmama se omogućava prednost u prepoznavanju i odabiru najkvalitetnijih studenata kako bi se zadržali u sredini iz koje su iznikli i dali doprinos njenom razvoju.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7021/Promocija_letnje_prakse_2023_0.jpg