Sednica Zelenog saveta grada održana na Carskoj Bari - ukazivanje na značaj ovog područja i rezime tekućih i narednih projekata

Sednica Zelenog saveta grada Zrenjanina, druga po redu, održana je juče u autentičnom ambijentu Specijalnog rezervata prirode “Carska bara”, a u sklopu obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine. Osim što su još jednom ukazali na veliki značaj, potencijale i mogućnosti daljeg promovisanja i unapređenja tog zaštićenog prirodnog dobra prve kategorije, članovi Zelenog saveta razmatrali su i niz drugih pitanja i tema, od kojih je, kao najveći projekat pred realizacijom, pomenuta sanacija nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni “Jugoistok 2” u Zrenjaninu.
 
 
 
Sednicom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je istakao da je za realizaciju prve faze tog projekta Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo sredstva u iznosu od preko 200 miliona dinara.
“Grad Zrenjanin ovim rešava istorijsko zagađenje i u potpunosti sanira nekadašnju gradsku deponiju, na koju se do 1986. godine odlagao komunalni otpad. Površina sa koje će biti uklonjen površinski sloj i sloj deponovanog otpada iznosi oko 5 hektara, a procenjena zapremina materijala koji se uklanja je oko 200 hiljada kubnih metara. Iako je na lokalitetu zabranjeno dalje odlaganje otpada, i dalje smo svedoci smo nelegalnog odlaganja raznog otpada, prevashodno građevinskog. Ovim projektom i to će biti onemogućeno”, rekao je gradonačelnik. 
 
Bilo je reči tokom sednice i o akcijama koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti i unapređenje zaštite životne sredine, posebno među najmlađima, i ovom prilikom gradonačelnik je pohvalio Osnovnu školu “Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca. Ta škola dobila je nagradu Pokrajinske vlade AP Vojvodine kao najuspešnija od ukupno 54 vaspitno-obrazovne ustanove, učesnice u projektu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”. 
 
 
 
Pomoćnica gradonačelnika i članica Zelenog saveta Marija Damjanović predočila je i informacije o konkursu za izbor najlepšeg dvorišta i terase na teritoriji grada Zrenjanina. Rekla je da je na konkurs pristiglo 29 prijava i da će u narednom periodu komisija posetiti dvorišta i terase u konkurenciji i potom odlučiti o pobednicima, kojima će pripasti prigodne nagrade. Najavljeno je i raspisivanje novog javnog poziva za subvencionisanje kupovine bicikala, kao ekološki prihvatljivog transportnog sredstva. 
 
Zeleni savet je razmatrao i druge teme, među kojima je najavljena izrada jednog strateškog dokumenta - Plana kvaliteta vazduha za period 2023-2027. godine, koja će početi ovog meseca. Ovim planom biće analizirani svi izvori zagađenja vazduha i detaljno propisane dugoročne mere za unapređivanje kvaliteta vazduha. Kao jedna od tih mera istaknuto je i ozelenjavanje, koje je u poslednje vreme prisutno u značajnijoj meri, a u skladu s tim potrebno je razmotriti i izradu Strategije ozelenjavanja grada Zrenjanina u 2024. godini. Navedeni dokumenti se međusobno prožimaju i biće odlična vodilja za namensko izdvajanje sredstava u oblasti zaštite životne sredine - ocenjeno je na jučerašnjoj sednici.      
 
Gradonačelnik je prisutne informisao i o poseti čelnika kompanije “Metito” postrojenju za preradu vode za piće, odnosno aktivnostima koje se preduzimaju u fabrici vode i na sistemu vodosnabdevanja grada, o čemu će biti više reči u posebnoj vesti.      
 
 
 
Po završetku radnog dela sednice, članovi Zelenog saveta iskoristili su priliku da, uz pratnju stručnog vodiča Jasne Jovanov, iz ustanove koja upravlja Carskom barom "Rezervati prirode grada Zrenjanina", kroz plovidbu bolje upoznaju ambijent Specijalnog rezervata. Gradonačelnik Salapura i ovom prilikom je istakao primetan pomak u održavanju i uređenju ovog prostora, nove sadržaje i planove za dalja ulaganja, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, Pokrajinom i Republikom, od kako je upravljanje 2021. godine preuzela Ustanova "Rezervati prirode".  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7038/ZELENA_AGENDA_CARSKA_BARA_0.jpg