Gradonačelnik posetio 12. „Festival čvaraka“ u Mužlji koji je okupio tridesetak ekipa i veliki broj izlagača iz raznih krajeva Srbije

U Mužlji, tačnije u Sportskom centru „Lehel“, održan je danas dvanaesti po redu Festival čvaraka koji je okupio veliki broj izlagača i posetilaca. Domaćini manifestacije su i ove godine članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih organizacija, uz podršku Grada Zrenjanina, a cilj Festivala jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su ovdašnji vredni žitelji pažljivo čuvali od davnina do danas.
 
Manifestaciju je posetio gradonačelnik Simo Salapura, zajedno sa Elvirom Kovač, potpredsednicom Saveza vojvođanskih Mađara, svojim saradnicima i predstavnicima mesne zajednice. Obilazeći štandove razgovarali su sa izlagačima, a posetili su i deo u kome je pripreman „langoš“, tradicionalni mađarski specijalitet od testa za koji je vladalo veliko interesovanje, pa se čekalo u redu.  
 
 
 
 
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je i ove godine u prilici da prisustvuje manifestaciji u Mužlji koja, kako je naveo, poprima oblike manifestacije koja je van regionalnih i lokalnih okvira.
- Prošlog vikenda bili smo na manifestaciji u Belom Blatu koja je zabeležila rekordnu posetu, a ove godine ovde u Mužlji vidimo veliki broj izlagača, lepo vreme, dobru organizaciju. Zahvaljujem se Mesnoj zajednici Mužlja, svim organizatorima, udruženjima i Turističkoj organizaciji i svima koji su dali svoj doprinos u promovisanju tradicije i negovanja starih običaja, ali i promociji onog lokalnog što ovde postoji, a to je  međunacionalna tolerancija i zajedništvo koje pokazuje da Zrenjanin i Mužlja mogu da se predstave široj ponudi, van lokalnih okvira – kazao je gradonačelnik Salapura.
 
Ukazao je na važnost promovisanja  domaćih proizvoda, tradicije i promocije svega što je kod nas zaista vredno, onoga što traje i ima dublju vrednost od onoga što se može videti. 
- Ono što u Zrenjaninu postoji jeste multinacionalna prisutnost i dobar suživot sa mađarskom nacionalnom zajednicom – poručio je on.
 
 
 
 
Elvira Kovač naglasila je da je veoma zanimljivo da u jednoj mesnoj zajednici veličine Mužlje ima toliko nevladinih organizacija koje funkcionišu i iz godine u godinu, sada već deceniju, smatraju da je izuzetno značajno baviti se njihovom tradicijom i očuvati običaje kako su se nekada spremali čvarci.
- Mnogo ljudi sve to zanima, a pored toga naravno tradicionalno i deca pokušavaju maskenbalom da oteraju zimu, što nam je ove godine definitivno i uspelo – kazala je Kovač.
 
Predsednik Saveta mesne zajednice “Mužlja” Ervin Palatinuš, ukazavši na značaj ovakvih manifestacija, izrazio je zadovoljstvo što je u Mužlju, na „Festival čvaraka“ došao veliki broj ljudi.
- Imamo oko trideset ekipa koje se takmiče, a imamo i ekipe iz Rumunije i Mađarske koji su nam već dugogodišnji gosti i međusobno se posećujemo, a doći će nam ponovo na "Žetelačke svečanosti" – rekao je Palatinuš napominjući da, kada je reč o posećenosti „rastu kao kvasac svake godine“, što ga posebno raduje, jer se na taj način za Mužlju i Zrenjanin nadaleko čuje.   
 
 
 

Inače, Festival je jutros počeo prodajom čvaraka, langoša, pečenih kobasica, suhomesnatih proizvoda, sireva, slatkih i slanih đakonija, zanatskih proizvoda, a nastavljen je takmičenjem u topljenju čvaraka. Mališani vrtića i učenici ovdašnje škole su u zanimljivim maskama „ispratili zimu“, a oni najkreativniji nagrađeni su poklonima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7361/CVARKIJADA_MUZLJA_2024_0.jpg