Radovi na energetskoj sanaciji zgrade u Ulici Milana Stanivukovića  - prva stambena zajednica koja je iskoristila mogućnost poziva za dodelu bespovratnih sredstava

U toku su radovi na postavljanju spoljne izolacije na stambenoj zgradi u ulici Milana Stanivukovića 17, a sprovode se na osnovu raspisanog javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima i stambenim zajednicama za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Zrenjanina koji je raspisan 2022. godine.

Tada su stambene zajednice mogle da konkurišu za zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama, za postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, kao i za zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora.
 
 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je ukazao da je stambena zajednica u Ulici Milana Stanivukovića 17 prva u gradu koja je iskoristila ovu mogućnost i ujedno pozvao i ostale stambene zajednice da slede ovakav primer, prijave se i ostvare finansijsku podršku kako bi poboljšali energetsku efikasnost na svojim zgradama. Rekao je da ukupna vrednost radova koji se sada realizuju na toj zgradi iznosi blizu 6 miliona dinara, a da je Grad Zrenjanin po konkursu za tu namenu izdvojio 2,4 miliona dinara.
 
Inače, prvi konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima i stambenim zajednicama za energetsku sanaciju raspisan je 2021. godine kada je vladalo veliko interesovanje građana. Tada je za subvencionisanje mera energetske efikasnosti ukupna vrednost potpisanih ugovora iznosila 69,942 miliona dinara, od čega je Uprava za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti opredelila 14.3 miliona, Grad Zrenjanin 14,9 miliona dinara, a ostalo su sredstva građana. Potpisano je 230 trojnih ugovora, a realizovano je 210 ugovora vrednosti 56,6 miliona dinara, od kojih su subvencije 24, jedan milion dinara Grada i Ministarstva rudarstva i energetike. Urađeno je 122 zamene stolarija, 6 fasada, jedna izolacija krova, 77 kotlova, dva kotla na biomasu i dve toplotne pumpe.
 
 

Od tada su u nekoliko navrata raspisivani javni pozivi, a poslednji je raspisan krajem oktobra prošle godine  i kako je predviđeno, ukupno planirana bespovratna sredstva koje Grad zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike dodeljuje putem ovog poziva iznose 30 miliona dinara, a planirano je da prijave traju do utroška sredstava, a najduže do 31. decembra ove godine. Međutim, već početkom decembra meseca Komisija za realizaciju mera energetske sanacije u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost" Grada Zrenjanina, a koja je raspisala javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu, uputila je obaveštenje svim zainteresovanim građanima  da je taj  javni poziv za građane stopiran zbog količine prijava građana kojim je dostignut iznos sredstava opredeljenih pozivom.

Pored tih konkursa za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima i stambenim zajednicama za sanaciju energetske sanacije, kroz nekoliko projekata, uz finansiranje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, kompanije NIS (program “Zajednici zajedno”) i Grada Zrenjanina, obezbeđena su finansijska sredstva za zamenu stolarije i kotlova u nekoliko škola na teritoriji našeg grada.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7357/FASADA_BAGLJAS_0.jpg