Danas se obeležava Evropski dan parkova - na teritoriji grada je u prethodne 3 godine posađeno više od 38.000 stabala

Danas se, kao i svakog 24. maja, obeležava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope, sa ciljem da se istakne  značaj zelenih površina.

Grad Zrenjanin se može pohvaliti Programom “Zeleni Zrenjanin”, koji ukazuje na opredeljenost lokalne samouprave da unapređuje ekološko okruženje i da na odgovoran način pristupa lokalnom zelenom razvoju.
Uz podršku republičkih i pokrajinskih organa, društveno odgovornih kompanija i organizacija, na teritoriji grada je u prethodne 3 godine posađeno više od 38.000 stabala i nastavljamo intenzivno da radimo na ozelenjavanju javnih površina.

 


 
Neki od najznačajnijih realizovanih projekata, koji su sufinansirani od strane Ministarstva zaštite životne sredine, su:

- Rekonstrukcija zelenila u parku Putnikovo – ukupno posađeno 345 sadnica;
- Rekonstrukcija zelenila u Karađorđevom parku - Faza I – ukupno posađeno 222 sadnice;
- Pejzažno uređenje obale Begeja i dela Bulevara Veljka Vlahovića – ukupno posađeno 520 sadnica.

 


 
U narednom periodu realizovaće se projekat Rekonstrukcije zelenila u Šećeranskom parku – Faze I i II, koji je sufinansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva kulture. Ukupna vrednost projekta iznosi 18,8 miliona dinara. 
Planiranja je jesenja sadnja ukupno 510 sadnica.

 

 

Takođe, pristupiće se izradi tehničke dokumentacije za Fazu II Rekonstrukcije zelenila u Karađorđevom parku.

Razmatra se i realizacija projekata Rekonstrukcija zelenila u Plankert parku, kao i Pejzažno uređenje Trga Zorana Đinđića.

 


Novi koncept uređenja i korišćenja parkovskog prostora praćen je dizajnom različitih biljnih vrsta, uz uvažavanje položaja postojeće vegetacije, koja daje osnovni pečat postojećim parkovima. 
Značaj zelenila ogleda se svakako i u poboljšanju kvaliteta vazduha, biodiverziteta, kao i u smanjenju visokih temperatura vazduha i štetnog uticaja vetra, tipičnog za ovo podneblje.
Zelene investicije lokalne samouprave su šansa za razvoj, modernizaciju, identifikaciju aktivnosti i mera, koje je potrebno preduzeti za uspostavljanje novih i boljih mogućnosti u korist životne sredine. Za ispunjenje zajedničkih „zelenih“ ciljeva važan je doprinos svih građana, privrede, stručne javnosti, nauke i inovacija, jer jedino udruženim naporima i zajedničkim radom može se osigurati zdrava životna sredina, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7489/sadnja_putnikovo_061.jpg