Gradonačelnik uručio ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo po konkursu za razvoj starih zanata i najavio konkurs za razvoj ženskog preduzetništva

Gradonačelnik Simo Salapura uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na osnovu Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2024. godini.

 

 

Dodeli ugovora prisustvovali su i Izabela Balint Markov, izvršna direktorka Udruženja poslodavaca Srbije – Zrenjanin, Miroslav Đurić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika, kao i Olivera Radić iz Gradske uprave koja je učestvovala u sprovođenju konkursa. 

To je ujedno bila prilika za razgovor o načinima unapređenja saradnje kroz konkurse koje sprovodi Grad Zrenjanin, potrebama onih koji se bave starim zanatima i poslovima domaće radinosti, ali i podršci kada je reč o marketingu i predstavljanju u drugim sredinama.  

 


Gradonačelnik Slapura je ukazao da Grad Zrenjanin po drugi po put realizuje ovaj konkurs i da je prošle godine ukupan iznos sredstava bio 2 miliona, kao što je to slučaj i ove godine.
- Ove godine imamo za jednog subjekta više kome su odobrena sredstva, naime, prošle godine bilo ih je sedam, a sada osam. Danas smo imali kraći sastanak sa ljudima koji su dobili ove subvencije od grada i javile su se neke nove ideje i mislim da možemo, u skladu sa njihovim potrebama i željama, da unapredimo Konkurs sledeće godine – rekao je gradonačelnik. 

 

 

Naveo je da na teritoriji grada Zrenjanina ima više od dvadeset sertifikovanih subjekata koji se bave starim zanatima, a konkurisalo je njih osam. 
- Neko će možda reći samo osam, ipak, to je jedan više i sada ćemo probati da prilagodimo program na sugestiju samih korisnika, Opšteg udruženja preduzetnika i Unije poslodavaca, da dođemo do toga da konkurs bude još prilagodljiviji i fleksibilniji. Danas smo ovde videli mnogo lepih stvari čime i Grad Zrenjanin treba da se ponosi i mi ćemo pomoći i kroz distribuciju takvih proizvoda, ali i reklamiranje takvih proizvoda kako bi što više doprli do tržišta – kazao je još gradonačelnik. 

Kada je u pitanju program podrške omladinskom preduzetništvu, ženskom preduzetništvu i starim zanatima, istakao je, važno je reći da Grad te aktivnosti sprovodi sada već treću godinu. 
- Možemo biti izuzetno zadovoljni i s količinom izdvojenih sredstva, ali i brojem zainteresovanih lica. Konkretno, u prošloj godini za žensko preduzetništvo najpre je izdvojeno pet miliona dinara, da bi na kraju bio izdvojen 8,1 milion dinara i potpisano rekordnih 55 ugovora za žensko preduzetništvo – reči su gradonačelnika.  

Kako je najavio, već sutra biće raspisan konkurs za žensko preduzetništvo i pozvao sve preduzetnice sa teritorije našeg grada da uzmu učešće na konkursu će biti objavljen na sajtu grada Zrenjanina. 

 

 

U ime korisnika koji su danas dobili ugovore obratio se Zoran Slijepčević koji se bavi izradom ručno tkanih predmeta i čija je zanatska radnja „Tkač“ registrovana pre jedanaest godina i isto toliko poseduje sertifikat za stare umetničke zanate od Ministarstva privrede.
- Ovde na današnjoj dodeli sam, mislim, najstariji zanatlija i želim da se zahvalim Gradu Zrenjaninu, Uniji poslodavaca i Opštem udruženju preduzetnika koji su prepoznali rad zanatlija i starih zanata, a moram da istaknem i da je Grad Zrenjanin jedan od retkih u Srbiji u kome postoji program za podršku starim zanatima. To jeste velika pomoć za sve nas, jer stari zanati nisu profitabilni kao, recimo, neke male radnje ili mala preduzeća i svaki vid pomoći, naravno i finansijska, ali i bilo koja druga nam znači da možemo lakše da funkcionišemo i da radimo. Konkretno, ja sam aplicirao i dobio sam maksimalna sredstva i nabaviću veliki razboj koji sam teško da bih mogao da nabavim – kazao je Slijepčević.

 

 

 

Sredstva su odobrena: 


SR za izradu užadi vreteno Pejović Elvira PR Zrenjanin 
Zoran Slijepčević PR zanatska radnja za izradu ručno tkanih predmeta „Tkač“ ZSP Zrenjanin
Marika Srdić PR radnja za krojačke usluge „Maćika“ Zrenjanin. 
Dora Gavran PR Izrada sveća „Room of nature“ Aradac.
Marko Mirčetić PR Izrada suvenira Sovica M&M Melenci. 
Vesna Prljić PR proizvodnja kozmetičkih Sapuna „My way natural“ Zrenjanin
Gizela Nemet PR voskarskarRadionica i trgovina „Biolife Plus“ Zrenjanin
Vanja Čorokalo PR proizvodnja gotovih tekstilnih proizvoda osim odeće „Woolnia“ Zrenjanin
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7486/UGOVORI_STARI_ZANATI_2024_0.jpg