U Gradskoj bašti održan 5. "Banatski festival vina" i 24. "Banatske vredne ruke" – uz dobru hranu predstavljeno više od pedeset vinarija

Peti po redu Banatski festival vina, na kome se predstavilo više od pedeset vinarija iz Srbije i regiona, održan je juče u Gradskoj bašti.

Veliki broj posetilaca do kasno u noć mogao je da uživa ne samo u vinima, već i u razgovorima sa ljudima koji su ih stvorili.

 

 

Manifestaciju su organizovali Grad Zrenjanin, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku magazina Vino & Fino,
Na samom početku obratili su se Igor Luković internacionalni vinski sudija i glavni urednik tog magazina i direktorka Turističke organizacije Sanja Petrović.   

 

 

Festival je posetio i ministar kulture Nikola Selaković, zajedno sa pokrajinskom sekretarkom za kulturu Aleksandrom Ćirić Bošković i gradonačelnikom Simom Salapurom, nakon što su u Narodnom muzeju prisustvovali otvaranju dve nove stalne postavke.

 

 

Kako je i najavljeno, uz dobru hranu i bogat muzički program, ljubiteljima vina predstavili su se vinogorja iz Šumadije, Srema, Župe, Banata i ostalih vinogorja Srbije, uz goste iz Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Slovenije,

 


Pored različitih vina posetioci su mogli da uživaju u selekciji autentičnih zalogaja sa geografskim poreklom u okviru 24. Banatskih vrednih ruku, manifestacije od značaja za grad Zrenjanin.

 


Manifestacija „Banatske vredne ruke" kao značajan etno program organizuje se više od 20 godina zaredom u svrhu prezentovanja kulturne baštine ovog podneblja, sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva.

Učesnici manifestacije Banatske vredne ruke su udruženja, klubovi, aktivi mesnih zajednica, organizacije, društva i drugi, koji su se predstavili u raznim vidovima narodnog stvaralaštva.

 


U muzičkom delu programa nastupili su Mihajlo Mladenović – akustična gitara, Gagić Bid Bend i prijatelji i bend Quarantinos.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7478/FESTIVAL_VINA_2024_028.jpg