Gradonačelnik u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” posetio Orlovat: Završeni veliki infrastrukturni projekti, izgradnja puta u Tamiškoj, slede radovi na poboljšanju energetske efikasnosti škole

Gradonačelnik Simo Salapura sa svojim saradnicima posetio je danas Orlovat, u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža” koju Grad Zrenjanin sprovodi već treću godinu.
Na sastanku organizovanom u prostorijama Mesne zajednice „Orlovat“ prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja privrede u Gradskoj upravi Jelena Travar Miljević, kao i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća.

 

 

Bio je to povod da se sa predstavnicima tog mesta razgovara o brojnim temama, da se sumira rad u prethodnom periodu, predoče potrebe meštana, kao i planovi za naredni period.

Gradonačelnik je nakon sastanka posetio domaćinstvo Dušana Stanića – odgajivača orlova, a nakon toga i radove na izgradnji puta u Tamiškoj ulici.
- U prethodnom periodu u okviru akcije „Da nam sela budu bliža bliže“ osluškivali smo šta je potrebno meštanima Orlovata i uz zajedničku pomoć Republike i AP Vojvodine i lokalnim sredstvima, dakle sredstvima budžeta Grada Zrenjanina, urađeno je mnogo toga u prošloj godini,  samo ako krenemo od putne infrastrukture spomenimo veliku investiciju od preko 400 miliona dinara kada je u pitanju novi državni put Orlovat - Botoš. Sada smo na gradilištu lokalnog puta u okviru ugovora o javnom privatnom partnerstvu za održavanje putne infrastrukture, radi se Tamiška ulica u dužini od blizu 600 metara – rekao je gradonačelnik.

 

 

Naveo je da se ulaže i u obrazovanje, naime, školu u Orlovatu očekuje ulaganje u energetsku efikasnost u toku leta i to u vrednosti od 3,5 miliona dinara.
- Istakao bih i da su  u toku veliki radovi kada je u pitanju izgradnja autoputa, trenutno se rade istražni radovi u Katastarskoj opštini Orlovat, a počeli su i radovi na izgradnji novog železničkog mosta preko Tamiša, Inače, kada je Tamiš u pitanju ovde u Orlovatu postoji  veliki turistički potencijal i to je ono gde nismo radili mnogo, postoje privatne inicijative, ali moramo još zajedničkim snagama dodatno da promovišemo ovu turističku destinaciju u našem gradu – rekao je još gradonačelnik Salapura.

 

 

Ukazao je i da u okviru projekta „Zrenjanin prestonica kulture 2025“ postoje ideja, dogovor i razumevanje sa viših nivoa vlasti da se ulože dodatna sredstva u hram u Orlovatu, odnosno u obnovu ikonostasa koji je oslikao Uroš Predić.
- U toku je i projektovanje za eko - česmu na teritoriji te mesne zajednice i ono što se ovde očekuje više od deset godina jeste realizacija projekta rekultivacije sa izgradnjom dečijeg igrališta,  upravo smo dobili dokumentaciju, obezbeđujemo dodatna sredstva i do sledeće posete u okviru ove akcije očekujemo da će i to dečije igralište biti završeno - kazao je on.

 

 

Inače, kako se na sastanku u mesnoj zajednici moglo čuti ulaganja u toku prethodnog perioda bilo je i u rekonstrukciju Vatrogasnog i Lovačkog doma, kao i u javnu rasvetu, a posebna zahvalnica upućena je gradonačelniku zbog podrške ovdašnjem KUD „Uroš Predić“ koji je na nedavno održanom festivalu u Valjevu osvojio srebrnu medalju. 
Rečeno je i da u ovom selu i pored velikog interesovanja dece ne postoje adekvatni uslovi za bavljenje fudbalom, te da će u narednom periodu na tome raditi.

 

 

Predsednik Saveta mesne zajednice „Orlovat“ Alen Gvozdenović kazao je da je akcija „Da nam sela budu bliža“ od velike važnosti za sva sela, a samim tim i za njihovo mesto.
-  Za naše mesto znači mnogo, investicije su u poodmakloj fazi, trenutno se radi ova ulica, prethodne planirane investicije su sve realizovane, počinjemo sa pripremama za buduće i ne sumnjamo da će one i biti završene – kazao je Gvozdenović i ukazao na dobru saradnju sa Gradom, gradonačelnikom i njegovim timom.

 

 

Radove na izradnji puta u Tamiškoj ulici izvodi preduzeće Bačka – put, a građevinski tehničar iz tog preduzeća Dragiša Ragaji  kaže da je reč o 572 metra ulice, širina samog asfalta biće tri  metra.
- Trenutno je u toku nasipanje kamena, radovi teku po planu i za oko dve nedelje bi trebalo da budu privedeni kraju – kazao je on.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7523/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_ORLOVAT_028.jpg