Najveće zrenjaninsko naselje obeležava slavu, Vaznesenje Gospodnje - svečano i u hramu i u domu mesnih zajednica

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan tradicionalno se i ove godine proslavlja u najvećem zrenjaninskom naselju “Bagljaš”, kao hramovna i kao slava obe mesne zajednice na toj teritoriji. Taj datum, s obzirom da se radi o pokretnom verskom prazniku, ovog puta je 13. jun i proslava je počela uz liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg, koju su služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve - Eparhije banatske. Uz građane Bagljaša liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik Saša Santovac, pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović i zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović. Čast da bude kum slave ove godine pripala je preduzetniku, vlasniku kompanije “Maksimović-gradnja” Dragomiru Maksimoviću, sa porodicom. 
 
 
 
 
Nakon liturgije, održana je i zajednička svečana sednica saveta obe mesne zajednice iz tog dela Zrenjanina, “Veljko Vlahović” i “Sonja Marinković”, uz rezanje slavskog kolača i dodelu godišnjih priznanja pojedincima i kolektivima, za doprinos razvoju i afirmaciji naselja “Bagljaš” u različitim oblastima. 
 
Priznanja za 2024. godinu su pripala Dečijoj kreativnoj radionici “Iskrica”, koju vodi Tatjana Jovanić, pionirskoj ekipi Odbojkaškog kluba “Proleter”, čija je baza upravo Bagljaš i OŠ “Petar Petrović Njegoš” i Plesnom centru Zrenjanin. Plakete je dobitnicima uručio gradonačelnik Simo Salapura.
 
 
 
 
Čestitajući dobitnicima i obraćajući se prisutnima na svečanosti, gradonačelnik je istakao da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno u najmnogoljudnijem zrenjaninskom naselju, uključujući i neke bitne aktivnosti koje “nisu vidljive”.
- Mislim tu, pre svega, na postupak legalizacije zgrade mesne zajednice i osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” koja je, posle 50 godina, konačno dobila papire i upotrebnu dozvolu, kako bi mogli da konkurišu za različite projekte. U ovoj zgradi stekli su se uslovi za adaptaciju prostora, bioskopske sale, što će služiti i sadašnjim korisnicima i širem obuhvatu građana, za održavanje kulturnih manifestacija. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju bioskopske sale, u pitanju su značajna sredstva, a projekat je nešto od čega možemo da krenemo - rekao je gradonačelnik i osvrnuo se na velike infrastrukturne projekte od značaja za ceo grad, pa i naselje “Bagljaš”, kao što su fabrika vode, rekonstrukcija i unapređenje sistema za vodosnabdevanje, snabdevanje toplotnom energijom, projekte u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti stambenih objekata... 
 
 
 
 
Od investicija u oblasti putne infrastrukture najavio je rekonstrukciju Mošorinske ulice, gde se planira ne samo asfaltiranje, već i izgradnja atmosferske kanalizacije. Sredstva za asfaltiranje su obezbeđena, a za kanalizaciju je u toku izrada projekta. Očekuju se i dodatna sredstva od Pokrajine za izgradnju novog vrtića na mestu sadašnje “Bajke”. 
 
Goste su pozdravili i predsednici saveta MZ “Veljko Vlahović” Žarko Cvetić i MZ “Sonja Marinković” Robert Čanji, koji je rezimirao šta je sve u prethodnom periodu urađeno na teritoriji “Bagljaša”.
- Naš je cilj da se ljudi, kada se pomene “Bagljaš”, sete nečeg lepog što se dešava na našoj zajedničkoj teritoriji, da postanemo sinonim za pozitivne stvari. Problemi koje imamo su uglavnom zajednički, jer svi stanovnici, sa obe strane bulevara, koriste i istu školu, vrtiće, pijacu, prodavnice, banke. U protekloj godini asfaltirane su ulice Janka Veselinovića, deo Žabaljske i Bogdana Teodosina. Zgrada mesne zajednice uknjižena je na grad Zrenjanin, nasipan je strugani asfalt na kraju Ulice Ivana Turgenjeva, uređen je deo pešačke staze sa obe strane Bulevara Veljka Vlahovića, do Ulice Zdravka Čelara. Kod hrama i na bulevaru su postavljene nove klupe, a sam hram sinuo je u prelepim ružama, tujama i dekorativnom zelenilu. U ovoj zgradi se tokom cele godine održavaju kulturno-umetničke i sportske aktivnosti, ples, školice, sastanci udruženja, akcije dobrovoljnog davanja krvi, oftalmološki pregledi, itd - naveo je Čanji.  
 
 
 
 
Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan spada u pokretne praznike - pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa. Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Odlukom saveta obe mesne zajednice koje čine naselje “Bagljaš” - Vaznesenje Gospodnje ustanovljeno je kao zajednička slava, odnosno celokupnog naselja “Bagljaš”, najvećeg u gradu, sa svojih skoro 20 hiljada stanovnika. 
 
Temelji hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista osveštani su 2013. godine, a gradnja hrama počela je dve godine ranije. Prva Sveta liturgija u tada još nedovršenom objektu održana je na hramovnu slavu, Vasnesenje Gospodnje, 2015. godine. U međuvremenu je hram gotovo u potpunosti završen, preostaje da se još obavi ikonopisanje. 
 
 
 
 
Hram je u osnovi trobrodna bazilika, površine oko 300 kvadratnih metara i s tornjem visokim 18,5 metara. Po stilu podseća na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića. Starešina hrama je protonamesnik Slobodan Čestić

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7516/Bagljas_Spasovdan_2024_0.jpg