Zapaženo učešće ekipe Srednjobanatskog okruga na 55. republičkom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju” - Hana Vijatov u konkurenciji za evropsko takmičenje

Ovogodišnji ciklus takmičenja “Šta znaš o saobraćaju” na nivou Srbije završen je republičkim takmičenjem, održanim u Beogradu krajem maja. Nakon održanih testova u Domu učenika srednjih škola “Patrijarh Pavle” i vožnji na poligonima spretnosti i praktičnog ponašanja u Dečjem kulturnom centru “Majdan”, proglašeni su pobednici 55. Republičkog takmičenja. 
 
S obzirom na dobru organizaciju i pristup ovim takmičenjima od osnovnog nivoa, učenici koji su predstavljali Srednjobanatski okrug ostvarili su zapaženo učešće na završnom takmičenju, u konkurenciji 26 okruga iz cele zemlje i dve selekcije Beograda, sa ukupno 112 osnovaca.
 
 
 
 
U generalnom plasmanu, naša ekipa zauzela je peto mesto. Pojedinačno, najveći uspeh postigla je Hana Vijatov, učenica OŠ “Žarko Zrenjanin” Zrenjanin, osvajanjem trećeg mesta u kategoriji “B” - učenika i učenica starosne grupe od 10-12 godina. Tim rezultatom stekla je pravo da ide na pripreme za evropsko takmičenje koje će biti održano septembra u Parizu, u organizaciji Svetske automobilske federacije FIA. Uspeh je s Hanom proslavila i njena predmetna nastavnica Snežana Vranješ.
 
Pobednicima 55. Republičkog takmičenja nagrade su uručili generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije, Milan Nikolić, načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Slaviša Lakićević i predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac, Strahinja Kukić.
 
 
 
Projekat “Šta znaš o saobraćaju” je osmišljen tako da, kroz obrazovni sistem, učenici osnovnoškolskog uzrasta steknu neophodna znanja i veštine za bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Provera ovog znanja se vrši kroz zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije, u saradnji sa Društvom nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, a odvija se na više nivoa: školsko, opštinsko, okružno, državno i evropsko.
 
Takmičenje je podeljeno u tri segmenta: teoretski, poligon spretnosti i poligon praktičnog ponašanja u saobraćaju. U teoretskom delu učenici rešavaju saobraćajne testove, na poligonu spretnosti prelaze različite prepreke pokazujući svoju veštinu upravljanja biciklom, a poligon praktičnog ponašanja simulira uslove vožnje bicikle u saobraćaju gde je neophodno primeniti stečeno znanje o saobraćanim propisima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7514/Sta_znas_u_saobracaju_Beograd_0.jpg