Градоначелник

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗРЕЊАНИНА 
 
Симо Салапура
 


Рођен 4. маја 1980. године у Зрењанину. Основну школу завршио је у Житишту, а средњу економску у Зрењанину. Дипломирао је на Спортској академији у Београду и стекао стручне називе виши спортски тренер и виши менаџер у спорту. Мастер и докторске студије завршио је на Факултету за спорт и туризам у Новом Саду и стекао научно звање доктор наука у области физичког васпитања, спорта и кинезитерапије.

У периоду од 2004. до 2010. године био је запослен у Спортском савезу општине Житиште, карате клубу "Дијамант", а радио је и као национални тренер кадетске, јуниорске и сениорске селекције Карате федерације Србије и као координатор карате програма за особе с посебним потребама. 

Од 2014. до 2017. године вршио је функцију генералног секретара Спортског савеза града Зрењанина, а од 2017. године функцију помоћника градоначелника. Аутор је и коаутор више научно-истраживачких и стручних радова и монографија из области спорта и добитник више националних и регионалних признања, међу којима је Спартакова награда, признање за најуспешнијег генералног секретара територијалних спортских савеза у избору Спортског сваеза Србије, награду “Капетан Миша Анастасијевић” за афирмацију спорта и Октобарску награду општине Житиште. Носилац је мајсторског карате звања - други дан и освајач више националних и међународних медаља као спортиста. 

Од 2007. године учествује у креирању, спровођењу и промоцији програма рада с децом и особама с инвалидитетом. Добровољни је давалац крви 50 пута, ожењен, отац троје деце. Члан је Српске напредне странке. 

За градоначелника Зрењанина први пут је изабран 18. септембра 2020. године.

За градоначелника Зрењанина у другом мандату изабран је 12. јула 2024. године.


Експозе градоначелника, након избора 12. јула 2024. године
 
Поштовани одборници, колегинице и колеге,
желим да Вам се захвалим што сте ме изабрали за градоначелника Зрењанина. 
 
Пре свега захваљујем се грађанима града Зрењанина и свих насељених места што су обавили своју грађанску дужност и што су нам омогућили да данас конституишемо градску Скупштину. На свима нама је да оправдамо њихову веру у нас и да поштено служимо нашем Зрењанину. 
 
Поново стојим данас пред Вама, а 4 године су иза нас. Поднели смо рачун нашим грађанима за протекле 4 године и они су оценили наш рад. Задовољан сам изборима и резултатима истих. На изборима, Српска напредна странка је постигла велики успех заједно са својим коалиционим партнерима. То нас обавезује! 
 
Моја захвалност упућена је нашим суграђанима због тога што су уважили успехе које смо постигли али и зато што имају стрпљења и разумевања за оно што још није завршено. 
 
Кратко бих се осврнуо на пројекте које смо реализовали.
 
Зрењанин поновно постаје индустријски Град као некада када су се Зрењанинци поносили његовом економском снагом. Велике инвестиције, изградња ауто пута БГ-ЗР-НС обезбедиће да Зрењанин настави да живи, развија се и напредује. Највећа инвестиција у граду, изградња фабрике пнеуматика кинеске компаније Линг Лонг већ даје резултате. А шта та инвестиција значи за нас?
 
Инвестирано је милијарду долара у привреду Србије и града Зрењанина, инвестиција која ће донети милијарду динара Граду у наредне четри године, а ту мислим и на буџет Града. То је инвестиција која је већ сада омогућила посао за 1.000 радника и створила егзистенцију за 1.000 породица у нашем Граду и насељеним местима. 
 
То морамо да поштујемо када говоримо не само о Линг Лонгу, него и о свим и домаћим и страним инвеститорима који су одабрали Зрењанин за место свог рада. Као добри домаћини, увек ћемо учинити све да се осећају добродошли да развијају своје послове у нашем Граду. 
 
Затим, завршен је 3. крак обилазнице око Града вредности преко пола милијарде динара. Урађена је рехабилтација магистрале кроз Град вредности 614 милиона динара у дужини од 8,7 км. Гради се мост на Тамишу. Замењено је 20 км водоводне мреже у 5 градских месних заједница чиме је унапређен систем водоснабдевања,  а укупна вредност изведених радова је око милијарду динара. Пројекат асфалтирања у свим насељеним местима – где смо већину посла већ урадили, вредности је преко пола милијарде динара.
 
Памтимо и сећамо се када је грађевинска индустрија престала да ради, грађевински радници остајали без посла, а данас се у нашем граду гради преко 650 станова на 12 активних градилишта, док је још 600 станова у припреми.
 
Најбоље показатеље економских перфоманси Града можемо да видимо по износу буџета града Зрењанина и по висини просечне плате. У ове 4 године буџет Града је порастао за преко 50% са 4,7 на 7,3 милијарде, а просечна плата са 57.000 на 87.000 динара.
Незапосленост је практично на историјском минимуму!
 
Развој Града је развио и свест код наших суграђана за очување животне средине. Да би пратили резултате и избегли сумње у стварно стање квалитета ваздуха постављени су мерни инструменти чија очитавања су транспарентна и доступна јавности.
 
Што се тиче воде, то је оно што смо остали дужни грађанима Зрењанина. Тачно је да је то вишедеценијски проблем нашег Града и да су све власти деценијама уназад овај проблем решавале и нису га решиле. Кривица је на свима, па и на нама. Време завршетка, последње - финалне фазе условљено је техничко-технолошким процесима за које је, поред нас, одговоран и инвеститор који је до сада уложио у опрему и радове преко 13 милиона евра. Лично обилазим градилиште и пратим напредак. 
 
Сада смо већ заборавили да је проблем кафилерије решен, а оно сто је актуелно јесу капитална улагања у вредности више милијарди динара у управљање отпадом. И то потпуна санација – ремедијација постојеће Градске депоније, као и санација несанитарне, историјске депоније на улазу у наш град. 
 
Увек морамо да се подсетимо да служимо грађанима Зрењанина тако што бринемо о њиховим потребама. 
 
Бригу о нашим суграђанима показивали смо кроз различите програме подршке, као нпр. за социјално угрожене путем енергетских ваучера, омладинском и женском предузетништву, подршку старим занатима, органској производњи, малим пољопривредним газдинствима, делили смо субвенције за набавку бицикала.
 
Одлично се показао и програм подршке унапређењу мера енергетске ефикасности за наше суграђане, додела ауто седишта за наше најмлађе, стипендирање талентованих ученика и студената. 
 
Подигли смо и износ једнократне помоћи за новорођене у нашем Граду. Повећан је и износ накнаде за личног пратиоца. Пружамо подршку у лечењу болесне деце као и подршку брачним паровима за вантелесну оплодњу. 
 
Годинама смо чекали магнетну резонанцу у нашем Граду. Купљен је најсавременији ЦТ апарат као и дигитални мамограф и рендген апарат. Додатно опремљене  здравствене установе у Граду богатије су за нову генерацију лекара, медицинских сестара и осталог медицинског особља. Запослено је преко 60 младих лекара.
 
Први пут смо определили средства за подршку примарној здравственој заштити која има за циљ запошљавање лекара на селу, а на секундарном нивоу финансирамо стручњаке из области интервентне кардиологије и радиологије како би се смањиле листе чекања.
 
Све набројане области, пројекти и програми у оквиру њих, одређују и циљеве који су испред нас. 
 
Све постигнуто не би било могуће без подршке Владе Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине, а велику захвалност дугујемо и председнику Александру Вучићу и његовим сарадницима за сарадњу на кључним пројектима за развој града Зрењанина. 
 
Прва велика ствар која нам долази је – Зрењанин НАЦИОНАЛНА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ. 
 
То је прилика, да након титуле Европског града спорта, промовишемо своју позицију на културној мапи Србије као први Град у Војводини који носи ово престижно признање.
Зрењанин ће 2025. године бити епицентар културних дешавања како у Србији тако у региону. Посебно смо поносни на чињеницу да овај пројекат мења културни живот у нашем Граду стварајући нови културни идентитет Града. 
 
Настављамо и економски  развој нашег града. 
 
Постоји интересовање нових инвеститора за долазак у наш Град. Да би то остварили радићемо на пројекту опремања индустријске зоне. Пројекат који имамо вредан је преко  300 милиона динара у првој фази. То ће омогућити нове инвестиције и нова радна места. 
 
Ако препознајемо потребе наших суграђана мораћемо да унапредимо рад јавних предузећа и учинимо ефикаснијим њихов учинак.
 
Савремена економија ће увек бити еколошки изазов за нас. Један од највећих пројеката за блиску будућност је изградња пречистача отпадних вода са сабирним колектором. Средства која су потребна за тај пројекат су већ опредељења од стране ВРС у вредности од 1,1 милијарду. Са завршетком овог пројекта река Бегеј опет треба да буде чиста. 
 
Генерације Зрењанинаца одрастале су уз успехе зрењанинских спортиста. Отварање модерног спортског стадиона у Карађорђевом парку даће нам у будућности још више олимпијаца и врхунских спортиста којима смо се увек до сада поносили. И овог пута, на Олимпијади у Паризу навијаћемо, за сад, за бар десет спортиста из нашег града, а надам се да ћемо се радовати и најсјајнијим олимпијским медаљама. 
 
За просвету никад не можемо довољно да учинимо. Али смо се определили за решавање стратешких ствари у овој области. И даље опредељујемо велика средства за енергетску ефикасност образовних установа,  па ћемо тако до краја године заменити котлове у чак 4 школе. Детаљно анализирамо потребе тржишта па ћемо у складу са тим радити и на унапређењу мреже школа. Подржаваћемо и ученичке Задруге и ученичке компаније. Предузимамо радње за изградњу објекта Техничке школе. Обезбеђена су средства за нови вртић за јаслену групу на Багљашу. 
 
Кроз установљавање Награде „Нестор Димитријевић“ за постигнућа у области образовања, настављамо да подржавамо наставни кадар показујући тако наше поштовање за оно што раде. 
 
Посебно бих истакао програм јаслених и вртићких група у 14 насељених места као знак подршке родитељима на селу. Укупан расход за функционисање Предшколске установе превазилази 800 милиона динара. Поносан сам да у нашем граду нема листе чекања у вртићима.
 
Овим не закључујемо листу пројеката у наредне 4 године. Спреман сам да чујем све конструктивне предлоге који могу да унапреде наш Град.
 
Поштовани одборници, 
 
Наравно да смо политички подељени и понекад није лако да истолеришемо једни друге, али мислим да нам је свима Зрењанин у срцу, да нам је Србија у срцу!
 
То је оно најбоље што нас спаја и што треба да буде пут сарадње и постизања свих циљева!
 
Још једном Вам се свима захваљујем и надам се да ће наша сарадња бити успешна на добробит свих наших суграђана. 
 
Живео НАШ Зрењанин, живела НАША Србија!