Градска кућа

ПРИЧЕ О ПРВОЈ ЗГРАДИ ВАРОШИ
 
Наредне године навршава се тачно два века од почетка градње најлепше и најзначајније зграде у Зрењанину - некадашње Жупанијске палате, а данашње Градске куће. Као период градње, према различитим изворима, прихвата се раздобље од 1817-1820. године, када је у Бечкерек враћена сачувана жупанијска архива, претходно измештена из града након катастрофалног пожара 1807. године.
 
 
Обележавајући овај изузетан јубилеј, кроз шеснаест пригодних текстова о историјату Градске куће и њеним бројним занимљивостима, на овим страницама ћемо се током ове и наредне године подсећати на њен значај који је имала за низ генерација овога града и који ће сигурно имати и у временима што предстоје. Сваки становник Зрењанина има нешто заједничко с првом зградом у њему, било уписом у неку матичну књигу које се у Градској кући воде и чувају, било кроз успомене из Градског парка, Барокне или сале за венчања, или, једноставно, дивећи се њеној једноставности и монументалности истовремено, као неизбежном мотиву сваке разгледнице с поздравима из Зрењанина. Нема, такође, нити једног значајнијег историјског догађаја у граду у протекла два века који на неки начин није повезан са овом зградом.     
 
 
Фото из дрона: Бојан Вијатов
 
Почев од њене изградње на темељима Бечкеречке тврђаве, преко реконструкције и доградње којима је добила садашњи изглед, све до мноштва детаља и симболике у њеним просторима, Градска кућа честа је тема и у локалним летописима. Ипак, упркос тој харизми коју носи пуна два века, о овој згради написана је тек једна тематска брошура и то 2003. године, у издању Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин". Историјски архив града је 2011. године приредио запажену изложбу "Стара дама непролазног сјаја", а недавно и пригодну изложбу на Тргу слободе, управо поводом јубилеја. 
 
 
Збирка текстова која ће се наћи на овим страницама јесу комбиновани сегменти брошуре о Градској кући, поменутих изложби, као и података и фотографија из приватних збирки.