Излетиште "Ада Шумице"

Лоцирано је на североисточној градској периферији, у делу града "Шумице", око 3,5 км од центра Зрењанина, на простору некадашњег полуострва, а сада острва око ког протиче каналисана река Бегеј и део његовог некадашњег тока. Прилаз острву омогућен је насипом и током сезоне забрањен је приступ моторним возилима. Садржаји на излетишту прилагођени су породичном боравку, а посебне могућности нуде се спортистима и рекреативцима – изграђено је неколико тениских терена, потом игралишта за кошарку, одбојку и одбојку на песку, трим-стаза, игралиште за фудбал, дечја игралишта. Простор је погодан за излете – гости могу сами припремити роштиљ на некој од за то припремљених локација. 
       
 
Простор излетишта, које Зрењанинци препознају и као "Мотел" наменски се користи током године за организовање манифестација, попут "Првомајског уранка" или "Фијакеријаде", која се на овом простору одржава током "Дана пива", крајем августа.
 
 
У непосредној близини излетишта налази се и женски манастир Свете Меланије Римљанке, подигнут као задужбина епископа банатског др Григорија Летића 1935. године. Био је то први женски манастир у Епархији банатској. Архитектура манастира подржава византијски стил. На јужном делу старог конака из 1935. године, подигнут је 1990. године нов манастирски конак у моравском стилу. Иконостас је радио вршачки сликар Светислав Вуковић 1937. године. 
 
На Богородичином трону налази се икона "Богородице Арапске са Христом" непознатог сликара, а у олтару икона "Распеће Христово", сликано на платну у лазурама. У капелици на "Водицама" је икона "Богородице са Христом" и икона Светог Николе из 1899. године. На Часној трпези у олтару чува се старо престоно Јеванђеље из 1663. године и бакротиск грчког "Антимиса", начињен у Бечу 1772. године. Прва управитељица манастира била је монахиња Петронија Савић, рођена сестра научника др Васе Савића. Монахиње у њему живе и одржавају манастир и данас.
 
 
До излетишта се из центра града стиже улицама које воде око Карађорђевог трга и кроз насеље "Шумица" – Топличином и 6. маја. До манастира води нова пешачко-бициклистичка стаза, уз коју је формиран и "Парк пријатеља деце".