Исламска заједница у Зрењанину доприноси мултиетничности и толеранцији

- Исламска заједница у Зрењанину је добар пример сарадње града Зрењанина са верским заједницама, а циљ наше посете овом крају је да покажемо да су сви грађани Зрењанина једнаки и да је град отворен за све људе, без обзира на њихову религију, језик или традицију - истакао је председник Скупштине града Зрењанина Александар Мартон током јучерашње посете Исламској заједници у нашем граду. Оценио је да све верске заједнице града једнако доприносе традиционалном богатству овог подручја, а то су мултиетника, толеранција и добросуседски односи, што је добра референца за потенцијалне инвеститоре који овде желе уложити свој капитал.

 

 

Исламска заједница у Зрењанину, како је изјавио Елвир Шерифовић, главни имам, сеже у 1973. годину и данас броји око 2.500 припадника, углавном ромске националности, и мањи број националности Албанаца, Турака и Бошњака. Осим верских активности, које се реализују у молитвеном дому у улици Иве Лоле Рибара, оријентисане су на образовање и васпитање својих чланова, желећи да се укључе у друштвене токове и друштвене активности. Он је оценио сарадњу са другим верским заједницама добром, напоменувши да она може и треба да буде још боља.

 

 

- Морамо пружити руку једни другима како бисмо се сви осећали боље као друштво, али и дали свој допринос развоју Града. Захвалан сам свима који су исламску заједницу препознали као пријатеља, сарадника и институцију добрих намера, вољни да допринесу напретку града. Говорећи да је Бог тај и да нас вера веже, без обзира на порекло, језик, културу или традицију, ми доприносимо међусобном поштовању, заједништву и мултиетничкој сарадњи, рекао је имам Шерифовић.

 

 

Члан Градског већа Тибор Ваш, који је такође био у посети Исламској заједници, изразио је задовољство сличним ставовима о међусобној сарадњи града Зрењанина и Исламске заједнице и поновио да локална самоуправа традиционално има једнак приступ свим верским заједницама у граду.
- Можда би се Исламска заједница могла више ангажовати у друштвеним активностима Града, што би било добро за њих, а пошто постоји добра воља за међусобном комуникацијом и подршком локалне самоуправе, надам се да ћемо остварити напредак у активно укључење Исламске заједнице - рекао је Тибор Ваш током јучерашње посете овој верској заједници.