Сећања на жртве холокауста

Данас је полагањем венаца на споменик некададашње синагоге, на углу Јеврејске и Сарајлијине улице, обележен Међународни дан сећања на холокауст у Зрењанину - у знак сећања на прогон Јевреја током Другог светског рата. Представници града Зрењанина, Јеврејске заједнице и одбора Лиге социјалдемократа Војводине. Венац су у име Града Зрењанина положили градоначелник др Милета Михајлов и председник Скупштине града Александар Мартон.

 

     

 

Градоначелник је истакао важност овог датума подсећајући на све жртве Другог светског рата.
- Данас на месту где је некада била синагога оживљавамо сећање на јеврејске жртве, али и на жртве других заједница, укупно шест милиона, а истовремено апелујемо да се ово више не понови - рекла је Милета Михајлов.

 

 

Александар Мартон, председник Скупштине града, истакао је да је током првих дана Другог светског рата у Петровграду, данашњем Зрењанину, готово цело јеврејско становништво нестало, а тим венцем Град сваке године поштује њих .

 

              

 

- Ово је доказ да је Зрењанин отворен за све и да је важно сетити се чак и лоших тренутака. Међународни дан сећања на холокауст мора да нас подсети на број жртава фашизма и нацизма, а овај графит, који смо видели данас, такође је неприхватљив и надам се да ће ускоро бити уклоњен. Истовремено посебно апелујем на младе људе да се никакав екстремизам неће толерисати - рекао је Александар Мартон, одобравајући лекцију сећања на холокауст коју је увела само зрењанинска Гимназија, као једина школа у Србији.