Зрењанински '' Житопродукт '' - позитиван пример

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић и покрајински секретар за рад, запошљавање и родну равноправност Мирослав Васин, заједно са градоначелником града Зрењанина Милетом Михајловим посетили су зрењанинско предузеће "Житопродукт" и истакли да је то једно од позитивних примери спасавања компаније са традицијом и перспективом

 

 

Градоначелник каже да је пре годину дана дошло до штрајка у том предузећу, да су остали чак и без брашна, али уз подршку локалне самоуправе и покрајинске владе, производња је поново покренута.
- Оно што је најважније је да нико од запослених није отпуштен, да се поново покренула производња хлеба - каже Михајлов.

Председник Пајтић каже да је Покрајинска влада започела пројекат спасавања компанија које имају традицију и перспективу, а које су поквариле лоша приватизација или неодговорно пословање након приватизације.
- У овом тренутку у том програму имамо 27 војвођанских компанија са неколико хиљада људи који раде у њима и десетак фирми које сарађују. Тај програм укључује све оне инструменте који могу подржати проналажење стратешких партнера, тржиште и инвестиционе могућности - рекао је Пајтић.

 


 

 

Резултати овог програма могу се већ видети, како каже, у многим компанијама где запосленима нису исплаћене плате, као што је то био случај у „Житопродукту“, који је био потпуно блокиран што је резултирало неиспоручивањем хлеба.

 

Мирослав Васин каже да је "Житопродукт" поново покренуо производњу и да годину дана након тога 126, од 144, запослених сада раде, било кроз изнајмљивање словеначке компаније "Дон дон", било у самом "Житопродукту", што значи да је већина запослених задржала посао, док су остали покривени социјалним програмом.
- Словеначки партнер је оживио, не само „Житопродукт“, већ и пекару у Кикинди, а у међувремену је, уз подршку државе, уклоњена блокада више од 300 милиона динара, тако да су услови за рад омогућени - истакао је Васин.

 

Према његовим речима, слични пројекти биће реализовани у зрењанинском "Ипоку", "Банат семену", а да ће стечајни поступак бити окончан у "Луксолу" и компанија ће бити поново успостављена.

 


 
 

 

Зрењанински "Житопродукт", према одлуци Вишег суда у Београду од 1. јануара прошле године није у власништву Ђорђа Божића коме је привремено одузето право управљања у 72% имовине, а део фабрике је ангажован од стране словеначке компаније "Дон дон".

 

Директор Сима Грујеску каже да је данас у "Житопродукту" 32 радника запослено, а 92 радника је преузео М.А.Ч. "Дон дон" од 1. септембра 2011. године по уговору, док је 20 радника било отпуштено и напустили компанију.

 

Пошто пекару и млин изнајмљује М.А.Ч. „Дон дон“, „Житопродукт“ је наставио пружати услуге пријема, складиштења и сушења житарица (кукуруза, сунцокрета, пшенице).