Продавница и едукативни центар за особе са прекомерном тежином и особе које пате од дијабетеса

Данас у Србији живи 630.000 особа оболелих од дијабетеса, у Аутономној покрајини Војводини 250.000, а у општини Зрењанин више од 10.000. Ако се томе дода број нерегистрованих пацијената са дијабетесом, тада подаци постају алармантни за државу Србију и неопходне су неке хитне мере да се предузме превенција болести и едукација становништва. - рекао је Лазар Ерне, заменик председника Друштва за контролу дијабетеса Зрењанин.

 

Зорица Денда, заменица градоначелника града Зрењанина, рекла је да је локална влада међу првима препознала обим овог проблема, а заједно са Покрајинским секретаријатом за здравство, социјалну политику и демографију подржали су пројекат отварања едукативног центра и специјализоване продавнице за особе оболеле од дијабетеса.

 

 

Она је рекла да је локална самоуправа финансијски помогла пројекат и за 2012. годину.

 

Лекари едукативног центра, према Лазару Ернеу, заинтересованим грађанима дају бесплатне савете, а средом се одржавају тренинзи специјалне исхране са тестирањем на шећер пре и након јела. Продавница нуди преко 300 различитих производа за особе које пате од дијабетеса по цени од 20% до 30% нижој него у било којој апотеци или радњи, јер друштво није профитабилна организација. Свакодневно се организује вожња бициклом од 19 до 20, а бицикл можете чак и унајмити ако немате свој.

 

Анкица Јефтић, председница Друштва Сремска Митровица, рекла је да је центар и продавница Зрењанин пример добре праксе и бриге о људима који пате од дијабетеса и да ће слична радња бити отворена у Сремској Митровици, а потом у Кикинди и Бачкој Паланци.

 

Друштво за контролу дијабетеса у граду Зрењанину има дугу традицију информисања и подршке људима који пате од дијабетеса још од 1974. До сада је недавно отворена радња дала веома добре резултате у превенцији и промоцији превенције дијабетеса и подршке пацијентима и њиховим породицама.