Четврти сајам ЕУ "Европско село": промоција вредности Зрењанина, Србије и ЕУ

„Дан Европе обележава се на многим местима, али ово је један од најкреативнијих догађаја где се на врло инвентиван начин људи и деца упознају са главним вредностима Европе, које укључују не само разноликост култура, већ и развој добрих односа и међусобне сарадње и подршке ", изјавила је заменик директора Канцеларије за европске интеграције Републике Србије Ана Илић, отварајући четврти сајам ЕУ "Европско село" у Зрењанину.

 

 

Због реконструкције Трга слободе, манифестација која се овде традиционално одржава ове године је пресељена у Тиршову улицу, простор старе пијаце. Међутим, то није утицало на број посетилаца, нити на креативност учесника и њихову жељу да земље ЕУ представе на најбољи могући начин, промовишући њихове карактеристичне особине, традицију, културу, гастрономију, музику ... Данашње „Европско село“ представиле су 24 основне школе са територије града Зрењанина и Предшколска установа - вртић која им се придружио у промоцији 26 земаља чланица ЕУ.

 

    

 

Ове године је по први пут организовано такмичење „Шта ја знам о ЕУ?“ За ученике основних школа у ОШ „Вук Караџић“ и за средњошколце Зрењанинских средњих школа, укључујући око 50 ученика. Најбољи ученици у обе категорије примили су награде од шефа политичког одсека Делегације ЕУ у Србији, Луке Бјанконија.

 

    

 

Подсетио је да се 9. мај обележава као Дан Европске уније, јер је тог дана 1950., када је објављена такозвана „Шуманова декларација“ први пут представљена идеја „Уједињене Европе“, укључујући снажну политичку и економску сарадња.

"Шездесет и пет година касније, Европска унија је " живи" пројекат који је, почевши од шест земаља чланица, до 28 земаља, које заједно сарађују и спроводе политику мира и добробити свих својих грађана. Дан Европе се овде обележава пошто Србија има јасан циљ да постане чланица ЕУ. Импресиониран сам овим догађајем и чињеницом да толико младих грађана Зрењанина покушава нешто више да научи о Европској унији и шири европску идеја у овом региону ",  - изражавајући своје утиске рекао је Бјанкони.

 

 

Градоначелник Чедомир Јањић рекао је да је Град Зрењанин други пут организатор Сајма ЕУ и да је ова манифестација уврштена у званични програм догађаја у нашем граду.

„Поносан сам на све школе учеснике, на њихове директоре, учитеље, децу која су током последња два месеца уложили велики напори да науче више о земљама које представљају, да би припремили програм, и посебно ми је задовољство што данас, овде у Зрењанину могу да поздравим представнике страних амбасада држава чланица ЕУ. Данас се, заправо, на овом сајму ЕУ промовише не само град Зрењанин, већ и Србија, и амбасаде, које представљају своје земље, пре свега, нашим најмлађим грађанима, што је свакако веома добро, јер што се боље упознамо, лакше нам је свима “, рекао је Јањић.

 

 

На церемонију отварања позвани су представници више амбасада и дипломатских представништава држава чланица ЕУ, као и делегација ЕУ у Србији. Такође су били и представници Канцеларије за европске интеграције Србије и Фонда „Европска питања“ АП ​​Војводине. Зрењанин је поздравио поменутог Луку Бјанконију и Ану Илић, али и координатора ЕУ Инфо Поинта Нови Сад, Снежану Пуповац, заменика директора СЕИО-а, представника Фонда "Европски послови", Милана Чежека, као и представнике амбасаде Грчке, Шведске, Румуније, Бугарске, Мађарске и Француски културни центар из Новог Сада.

 

    

  

 

Заменик шефа мисије грчке амбасаде у Србији Јоанис Јоанидис, након што је посетио прошлогодишњи сајам ЕУ, вратио се ове године поново наводећи да Грчка од самог почетка подржава сајам ЕУ "Европско село", рекавши да је сајам ЕУ организован као део српских ЕУ интеграција Подсетио је на сарадњу Амбасаде и школе која је Грчку представљао пре годину дана, најављујући сличне активности за ову годину.

 

 

„Опскрбили смо школу„ Јован Дучић “из Клека, рачунарима и ученици су били наши гости у Београду, док ју је недавно посетио амбасадор Икономидис, и радујемо се посети школе„ Младост “из Томашевца, 22. маја, која ове године представља Грчку, рекао је Јоанидис.