Амбасадор Аргентине у Зрењанину: Пољопривреда је највећа прилика за сарадњу

"Дани Аргентине", догађај који се данас одржава у Зрењанину, били су добар разлог да Његова екселенција Рикардо Фернандес, амбасадор ове земље у Србији, посети наш град. Након пријема у Градској кући и разговора са градоначелником Чедомиром Јањићем и његовим сарадницима, амбасадор Фернандес је отворио изложбу „86 година дипломатских односа Србије и Аргентине“ и предавање „Малдиви - дуга колонијална историја“, које је одржао професор Слободан Пајовић, доктор наука, координатор Сектора за Латинску Америку и Карипска острва Факултета за међународну економију Универзитета Џон Несбит.

 

 

"Дан Аргентине" у Зрењанину завршен је коктелом у Градској башти и аргентинском музиком и вином.

 

   

 

Такође, на пријему је био заменик градоначелника Саша Сантовац, председница Скупштине града, прим. др Елеонора Марјановић, заменик председника Скупштине града Љубомир Станисављев и секретар Скупштине града Милан Мркшић. Амбасадор Фернандес је данас по трећи пут у Зрењанину, пошто је већ посетио Светско првенство у женском рукомету 2013. и прошлогодишње „Дане пива“, током фолклорног фестивала „Деца плешу за мир у свету“, и Аргентина је учествовала. Присетио се угодних утисака ових посета.

 

 

Након једночасовних разговора, амбасадор Фернандес захвалио је на срдачној добродошлици у Зрењанину рекавши да његова земља одувек подржава Србију и да је срдачна добродошлица израз поштовања према његовој земљи.
- Разговарали смо о неким питањима од обостраног интереса за нашу сарадњу. Наше земље су сличне, посебно у погледу пољопривреде, а ми смо у овој области учинили чак и више од постављених циљева, пре свега захваљујући напредним технологијама које се користе у пољопривреди. Пре око годину дана оквир сарадње оцењен је као важно питање услед чега су 26. новембра 2014. године министри спољних послова обеју страна потписали два споразума - један се односи на образовање и културу, а други на науку и технологију. Тај је оквир основа за нашу будућу сарадњу и на нама је да реализујемо пројекте који се тичу ових споразума - истакао је амбасадор Аргентине Рикардо Фернандес.

 

 

 

Данас је наш град имао велику част примити амбасадора велике земље, Аргентине, који је представио своју земљу грађанима Зрењанина, рекао градоначелник Чедомир Јањић.
- Посебно нам је драго што му ово није прва посета Зрењанину. За мене су разговори које смо имали били готово запањујући, када је Његова екселенција представила све што његова земља може учинити за нашу пољопривреду - пре свега нове напредне технологије - и договорили смо се о посети инвеститора и стручњака који ће промовисати ове нове технологије и добре постигнуте резултате код наших пољопривредних произвођача - закључио је градоначелник.