Канадски амбасадор Филип Пинингтон посетио је Зрењанин и отворио изложбу у савременој галерији

Његова ексцеленција, амбасадор Канаде у Србији, Филип Пиннингтон, посетио је јуче Зрењанин отварајући изложбу у Уметничкој колонији савремене галерије Ечка.

 

 

Пре тога амбасадор је присуствовао пријему у Градској кући разговарајући са градоначелником Чедомиром Јањићем и његовим сарадницима - замеником градоначелника Сашом Сантовцем, помоћником градоначелника Душком Радишићем, чланом Градског већа, Дубравком Булован Бенгин и секретаром Скупштине града, Миланом Мркшићем. Такође је била присутна Олгица Маринковић, службеник за академске и културне односе у Канадској амбасади, као и директор Савремене галерије Игор Достанић.

 

 

Филип Пинингтон постављен је за амбасадора Канаде у србији у октобру прошле године и ово је први пут да је у посети Зрењанину. Током разговора са градоначелником Зрењанина и његовим сарадницима закључено је да је сарадња Канадске амбасаде и Зрењанина добра од када је започета 2009. године, када је примењено неколико пројеката у области културе, подстицања законодавства и рада локалних самоуправа.

 

     

 

Градоначелник Чедомир Јањић истиче да је ово прилика да се промовише град и о њему обавести његова екселенција.
- Не постоји бољи начин промовисања града од његовог посећивања, част нам је да поздравимо амбасадора једне од највећих земаља у свету. Дао сам све од себе да промовишем и представим све предности нашег града које могу бити занимљиве канадским инвеститорима и сигуран сам да овакви разговори морају да резултирају нечим позитивним. Постоји добар разлог зашто смо награђени као један од најбољих градова за улагања у Европи који се односе на подстицаје - рекао је Јањић.  

 

   

 

Сарадња у култури и привреди била су главна питања о којима је јуче разговарано, а канадски амбасадор је обавештен о инвестицијским могућностима Зрењанина.
- Канада и Србија имају добру сарадњу у инвестирању и препоручићу Зрењанин као добро место за улагање. Могу рећи да је градоначелник дао све од себе да ме убеди - рекао је амбасадор додајући да је још један разлог његове посете отварање изложбе у Савременој галерији.
- Без обзира на то колико је удаљеност између наше две земље, драго ми је што имам прилику да представим канадску уметност вашем граду, на неки начин обележавајући ефекте и Канаде и Србије у области културе. За недељу дана, 1. јула, биће отворен Дан Канаде у Зрењанину - рекао је он.

 

 

Отворена изложба "Крај језика". представио је дело канадског уметника Дерека Бесанта, рођеног 1950. године, добитника мноштва међународних награда и признања за свој рад на дизајнирању изложби за бројне музеје и галерије.
- Изложба "Крај језика" обухвата 26 радова који само у интеракцији са публиком постају пуна уметничка дела. Гледано са одређене удаљености, портрети на фотографијама нестају док им прилазе и постају текстови исписани преко лица, праћени посебним звуковима - објаснила је Славица Попов, кустосица.