Уговори потписани са 42 сточара

Градоначелник Зрењанина, Чедомир Јањић, данас је у Градској кући потписао уговоре са 42 сточара са територије града Зрењанина у вези са давањем 60 високо квалитетних сименталских јуница, реализујући још једну важну акцију.

 

 

Право на коришћење подстицаја за куповину јуница имају физичка лица која имају регистровано пољопривредно имање, активно у 2015. години и пребивалиште и имање на територији града Зрењанина. Планирани износ подстицајних средстава износи до 100% инвестиције, без ПДВ-а, а максимални износ субвенције износи до 300.000 динара по животињи. Пољопривредници су били, како се и очекивало, веома заинтересовани за овај пројекат, тако да је градоначелник најавио још неке сличне акције.

 

 

- Трудимо се да подржавамо и помогнемо нашој пољопривреди на разне начине, а буџет за ову сврху је око 4 милиона евра, односно 10% од укупног буџета. Моје колеге не верују када кажем да толико издвајамо за пољопривреду, али сматрамо, и ја лично, да је пољопривреда кључни покретач развоја града Зрењанина и дали смо све од себе да то и остваримо - рекао је Градоначелник и додао да идеје за подршку настају у директној дискусији са произвођачима.
За 42 произвођача који су потписали уговоре, додељивање 60 јуница је значајна подршка - нагласио је градоначелник Јањић.

 

    

 

Снежана Врбајац, у име „Фрушкогорске млекаре“, генералног представника за увоз јуница из Аустрије, најавила је следеће кораке у реализацији пројекта након потписивања уговора. Она је рекла да су јунице одабране у Аустрији и да би животиње требало да стигну у Србију почетком следећег месеца. Избор се врши према прописима и критеријумима Ветеринарске управе.
- Уследиће карантин од 30 дана и очекује се да ће јунице бити испоручене до 10. до 15. августа. Оригинална документа ће се добити и из Аустрије, а током карантинског периода животиње ће бити регистроване у Србији. - објаснила је Снежана Врбајац.

 

   

 

Сточари се захваљују Граду наглашавајући да тржишна цена ове сертификоване јунице износи око 2.300 евра и да их није могуће купити на нашем тржишту, па је то за нас врло важан подстицај - рекао је највећи војвођански произвођач млека Петер Чорба из Зрењанин