У знак сећања на жртаве холокауста

Ове године венци су поново положени у Зрењанину на спомен обиљежје жртвама холокауста. Међународни дан жртава холокауста успоставио је УН у знак сећања на 27. јануар 1945. када је Црвена армија ослободила најгори логор смрти у Европи, Аушвиц-Биркенау, симбол масовног убијања људи, углавном Јевреја.

 

 

У име града Зрењанина венац су положили помоћник градоначелника Давид Димкић и помоћник градоначелника Душко Радишић. Венац јеврејске општине Зрењанин положила је 89-годишња Ева Радованчев, наша најстарија грађанка која је преживела холокауст, Иванка Фа и Ерне Шван, као и представници омладине Лиге социјалдемократа Војводине и Покрета ново Друштво су такође положили венце.

 

 

Како је рекао помоћник градоначелника Давид Димкић, члан јеврејске општине Зрењанин, током Другог светског рата убијено је више од 6 милиона Јевреја.
- Осим Јевреја, убијани су и припадници српских, римских и других народа. Стога се овај дан не сме заборавити, тако да се таква страшна ствар више никада не понови никоме на свету. Држава Израел је подигла споменик у спомен на те жртве, а ми се у нашем граду сећамо наших грађана који су убијени у то време. - рекао је Димкић.

 

 

Председавајућа Јеврејске општине Љиљана Попов прочитала је Декларацију УН од 1. новембра 2005. године када је утврђен Међународни дан холокауста.
- Становници Србије и града Зрењанина готово у потпуности поштују одредбе Декларације тако што не дозвољавају да се холокауст заборави, сећајући се људи и места, јеврејске заједнице и њене патње и млађим генерацијама прича не само ову страшну већ и причу љубави - рекла је Љиљана Попов.

 

 

Зрењанински Јевреји страдали су на самом почетку Другог светског рата, отприлике 1.300 њих, скоро целокупно становништво града, превезено је у београдске логоре на Сајмишту и Јајинцима, а потом убијено. Данас у Зрењанину живи само 10% бивше Јеврејске популације, отприлике 130 припадника чине потомци некадашњих петровградских Јевреја од којих су углавном њихови наследници.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3926/SecanjeNaHolokaust2016_0.jpg