Данас је празник Преподобне Меланије Римљанке, слава првог женског манастира у Банату, у Зрењанину - литургију служио Епископ банатски Никанор

Српска православна црква и њени верници данас славе празник посвећен Преподобној Меланији Римљанки, хришћанској светитељки из 5. века која је живела у Риму. Важи за заштитницу жена и девојака, а њеном имену посвећен је први женски манастир у Епархији банатској, у граду Зрењанину, на ободу насеља “Шумице”.  
 
Манастир Свете Преподобне Меланије Римљанке основао је Епископ банатски др Георгије Летић 1935. године, а прва управитељица манастира била је монахиња Петронија Савић, рођена сестра научника др Васе Савића. На челу манастира данас је игуманија Марија. 
 
 
 
 
Празник Преподобне Меланије Римљанке обележен је данас у зрењанинском манастиру, а Свету литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор, уз присуство више свештеника СПЦ Епархије банатске. Дочеку епископа је у порти манастира присуствовало више верника, а литургији је присуствовао и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић.
 
Манастир Свете Преподобне Меланије Римљанке данас, својим изгледом и духовном улогом, даје вредан допринос верском животу града и саборности његових становника. Архитектура манастира подржава византијски стил. На јужном делу старог конака из 1935. године, подигнут је 1990. године нов манастирски конак у моравском стилу. Иконостас је радио вршачки сликар Светислав Вуковић 1937. године. 
 
 
 
 
На Богородичином трону налази се икона “Богородице Арапске са Христом” непознатог сликара, а у олтару икона “Распеће Христово”, сликано на платну у лазурама. У капелици на “Водицама” је икона “Богородице са Христом” и икона Светог Николе из 1899. године. На Часној трпези у олтару чува се старо престоно Јеванђеље из 1663. године и бакротиск грчког "Антимиса", начињен у Бечу 1772. године.
 
На манастирском имању налази се десетак гробова почивших монахиња, а подигнута је и нова капела. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6379/manastir_melanija_2022_0.jpg